ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
اطلاع رسانی

با توجه به افزایش هزینه‌های تولید روزنامه در چند ماهِ اخیر، و تلاش ما در راستای ادامه انتشار روزنامه «اترک» به‌روال معمول و حفظِ کیفیت و تیراژ روزنامه، ناگزیر به حذفِ امکان بازدید رایگان سایت و به‌تبع آن فروشِ آنلاین مطالب از طریق سایت هستیم. بنابر وضعیتِ اقتصادی اخیر، خاصه گرانی و نبودِ کاغذ موردنیاز برای انتشار روزنامه، در صورتی‌ که متقاضیِ بازدید از سایت روزنامه هستید و جهتِ یاری به امر فرهنگی و امکان ادامه انتشار روزنامه در این مسیر نیز ما را همراهی کنید.

چانچه تا اکنون عضو سایت نیستید، بر روی گزینه ثبت نام کلیک کنید.

چنانچه قبلا ثبت نام کرده‌اید، بر روی گزینه ورود به سایت کلیک کنید.

خبرهای روز

چرا گوشت مدام گران می‌شود؟

اترک_ فرزاد درگاهی: آغاز ماه رمضان بهانه‌ای شده است تا گوشت قرمز در مسیر افزایش قیمت سرعت بیشتری به خود بگیرد. گزارش میدانی از اولین روز ماه رمضان نشان می‌دهد؛ هر کیلوگرم شقه گوسفندی از ۱۶۰ تا ۲۰۰ هزار تومان، هر کیلوگرم ران گوسفندی ۲۱۹ تا ۲۲۴ هزار تومان، هر کیلوگرم سردست گوسفندی بیش از ۱۷۴ هزار تومان و هر کیلوگرم ران گوساله ۱۷۱ تا بیش از ۱۸۳ هزار تومان و هر کیلوگرم سردست گوساله ۱۶۱ تا بیش از ۱۷۲ هزار تومان به فروش می‌رسد.

 

بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در فرودین ماه ۱۴۰۰، گوشت گوساله با ۶.۵ و گوشت گوسفند با ۲.۵ درصد، در اردیبهشت گوشت گوساله با ٢.٠ درصد، در خرداد گوشت گوساله  با ١.١ درصد، در تیر ماه گوشت گوساله با ١.٨ درصد، در مرداد  گوشت گوساله با ٦.٦ درصد، در شهریور گوشت گوساله با ٤.٥ درصد، در دی گوشت گوسفند با ۱.۹ درصد و گوشت گوساله با ١.٧ درصد، در بهمن گوشت گوسفند با ۵.۳ درصد و گوشت گوساله با ٢.٦ درصد، در اسفند گوشت گوسفند با ۴.۶ درصد و گوشت گوساله با ١.٩ درصد، بیشترین میزان افزایش قیمت را در گروه کالایی گوشت قرمز، سفید و فرآورده‌های آن‌ها، نسبت به ماه قبل داشته‌اند.

به عبارت دیگر، به جز فصل پاییز یعنی ماه‌های مهر و آبان و آذر، در دیگر ماه‌های سال گوشت قرمز ماهانه افزایش قیمت ۱.۱ تا ۶.۶ درصدی داشته است.

اواخر ماه گذشته بود که وزارت جهاد کشاورزی به‌دلیل کمبود گوشت قرمز در آستانه شب عید صادرات دام را متوقف کرد؛ اتفاقی که تا حدودی توانست به هدف خود یعنی ثبات بازار و کاهش قیمت گوشت برسد. با این حال برای حمایت از دامداران به نظر می‌رسد وزارت جهاد کشاورزی پس از ماه مبارک رمضان دوباره مجوز صادرات دام را به دامداران بدهد و ممنوعیت این امر صرفاً اقدام مقطعی برای تنظیم بازار باشد.

علاوه بر این وزارت جهاد کشاورزی و ستاد تنظیم بازار برای کنترل قیمت‌های شب عید و ماه مبارک رمضان مجوز واردات ۱۰ هزار تن گوشت را صادر کردند. در همین خصوص علی اصغر ملکی، رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت گوسفندی گفت: گوشت گوسفند یخ‌زده از آسیای میانه وارد شده است و کیلویی ۱۳۰ هزار تومان به مغازه‌داران داده می‌شود و آنها با احتساب سود ۱۰ تا ۳۰ درصدی آن را عرضه خواهند کرد. ملکی با اشاره به واردات گوشت قرمز گفت: گوشت وارد کشور شده است و از چهارشنبه ۲۵ اسفند در کشور توزیع آن آغاز شده ولی این توزیع هنوز در بازار تأثیری نگذاشته چون برای کنترل قیمت‌ها حداقل یک هفته زودتر گوشت وارداتی باید در بازار توزیع می‌شد.

 

برای مقابله با کمبود و نابسامانی بازار گوشت قرمز، عرضه با کیفیت این محصول و جلوگیری از صفی شدن خرید گوشت قرمز وزارت جهاد کشاورزی و سازمان دامپزشکی تدابیر مناسبی را در نظر گرفته است، به طوری که دیگر در ایام عید خصوصاً روز اول سال آینده همه کشتارگاه های کشور بسته نخواهند بود. در این خصوص امین اسدی، مشاور رئیس سازمان دامپزشکی در رابطه با تشدید کنترل‌ها در نوروز و ماه رمضان گفت: در عید کشتارگاه‌ها تعطیل نیستند و روز اول عید، حداقل دو کشتارگاه باز است. از دوم فروردین به بعد نیز هیچ کشتارگاهی تعطیل نخواهد شد.

وی در خصوص الزاماتی که مردم باید در زمان خرید محصولات پروتئینی بدان توجه کنند، اظهار کرد: نظارت‌ها در کل سال وجود دارد ولی نظارت‌های ویژه از ۱۴ اسفند شروع شده و تا پایان عید سعید فطر ادامه دارد. اسدی اضافه کرد: همکاران ما ۶۳ روز به‌صورت شبانه‌روزی و ویژه، در کل کشور و در جهت سلامت مردم خدمت می‌کنند که ایمنی و امنیت غذایی جامعه را درپی دارد. وی با اعلام این که ستادهای ملی و شهرستانی به منظور تدوین برنامه‌های عملیاتی و نظارتی تشکیل شده است، افزود: اکیپ‌های ثابت و سیار نیز فعال بوده و به‌صورت متحدالشکل در کشتارگاه، رستوران، هتل و مراکز عرضه پروتئین جهتِ نظارت حضور دارند. در کل سال نیز این وظیفه از سوی سازمان دامپزشکی دنبال می‌شود که در عید، این وظیفه به‌صورت ویژه رخ می‌دهد. همچنین پیرا دامپزشکان جهت سلامت جامعه فعالیت می‌کنند و می‌توان گفت ما سربازان گمنام سلامت جامعه هستیم.

ادامه رشد قابل توجه قیمت گوشت قرمز در حالی است که عرضه دام داخلی در سطح مناسبی قرار دارد و واردات گوشت گرم گوسفندی نیز کلید خورده است، اما تقاضا به میزان عرضه در بازار نیست. در این باره رئیس شورای تامین کنندگان دام گفت: آنچه موجب می‌شود قیمت گوشت قرمز خودسرانه افزایش یابد نه کمبود دام و یا افزایش تقاضا، بلکه رکود تورمی در این بازار است. میزان دامی که در حال حاضر به بازار عرضه می‌شود آنقدر زیاد است که دام‌ها روی دست دامدار مانده؛ همچنین حجم زیادی از دام از فصل گذشته در حالی به بهار منتقل شده که بازاری برای آن ایجاد نشد. مدیریت‌های ضعیف سبب شد این حجم از دام روی دست دامدار بماند. الان دامدار عرضه فراوانی به بازار دارد.

پوریان با بیان اینکه قیمت هر کیلو دام زنده در حال حاضر به پایین‌تر از ۷۰ هزار تومان رسیده است، گفت: در حال حاضر قیمت گوشت قرمز در بخش عرضه و تقاضا با هم همخوانی ندارد، زیرا عرضه زیاد، ولی تقاضا به دلیل گرانی کم است. با وجود این قیمت‌ها خودسرانه بالا می‌رود.

 

پوریان ادامه داد: جهش قیمت گوشت قرمز ناشی از کمبود نیست، زیرا اگر کمبودی بود اتفاقات دیگری می‌افتاد.

رئیس شورای تامین دام کشور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه قیمت گوشت قرمز در روز‌های آینده به چه سمت و سویی می‌رود، گفت: میزان گوشت قرمز تولید داخل نسبت به مصرف بالاست. میزان مازاد دام که روی دست دامدار می‌ماند، چیزی در حدود ۴ میلیون راس خواهد بود که باید وزارت جهاد کشاورزی اجازه صادرات آن را بدهد. از طرف دیگر اگر این شرایط را دنبال کنیم تا اردیبهشت شاهد کاهش دوباره قیمت گوشت قرمز خواهیم بود.

پوریان ادامه داد: از طرف دیگر در استان‌های دامپرور در بخش سبک مثل خوزستان، فارس، لرستان و کهکیلویه و بویراحمد حجم زیادی در ماه‌های پیش رو به دلیل کم آبی، شرایط سختی خواهیم داشت.

به گفته رئیس شورای تامین دام کشور، دامداران در هفته‌های آینده میزان دام زیادی به بازار عرضه می‌کنند، چون هرچه هوا گرم‌تر شود، میزان عرضه دام زیاد می‌شود. از طرف دیگر خشکسالی باز هم تولیدکنندگان را تهدید می‌کند. انتظار بود که برای این حجم از دام، مدیریت صادرات انجام شود، چون الان ۱۰ هزار تن واردات داریم، ولی قیمت گوشت قرمز کاهش نمی‌یابد.

پوریان ادامه داد: گرانی قیمت گوشت قرمز محصول رکود تورمی در بازار است. قیمت سایر کالا‌ها هم بدون اینکه تقاضای واقعی وجود داشته باشد؛ به صورت جهشی جلو می‌رود، ولی این ناشی از شرایط بازار است.

رئیس شورای تامین دام کشور گفت: بعد از جهش‌های قیمتی سال گذشته جلوی صادرات دام را گرفتند و خرید حمایتی هم انجام نشد و در عین حال واردات گسترده گوشت قرمز هم انجام شد، ولی این کار‌ها هم جلوی جهش قیمتی را نگرفت و این نشان از بی تعادلی در بازار است.

پوریان ادامه داد: در حال حاضر فاصله قیمت گوشت گرم و منجمد ۵۰ هزار تومان است؛ در حالی که باید ۱۰ هزار تومان باشد و این فاصله قیمتی نشان از رکود تورمی است. کل نیاز کشور به گوشت قرمز در سال در بالاترین میزان، یک میلیون تن است؛ در حالی که در سال گذشته میزان تولید گوشت یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن بود. این آمار نشان می‌دهد گوشت زیادی هم در بازار مانده با وجود اینکه دام زیادی هم کشتار نشده و بخشی از دام به فصل بهار منتقل شده است؛ بنابراین بحث جهش قیمتی نشان از سودجویی است. الان هم قیمت گوسفند با شیب زیادی در حال کاهش است.

 

تبلیغ

ارسال دیدگاه شما

روزنامه در یک نگاه
ویژه نامه
پرتال استانداری خراسان شمالی
بالای صفحه