ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
اطلاع رسانی

با توجه به افزایش هزینه‌های تولید روزنامه در چند ماهِ اخیر، و تلاش ما در راستای ادامه انتشار روزنامه «اترک» به‌روال معمول و حفظِ کیفیت و تیراژ روزنامه، ناگزیر به حذفِ امکان بازدید رایگان سایت و به‌تبع آن فروشِ آنلاین مطالب از طریق سایت هستیم. بنابر وضعیتِ اقتصادی اخیر، خاصه گرانی و نبودِ کاغذ موردنیاز برای انتشار روزنامه، در صورتی‌ که متقاضیِ بازدید از سایت روزنامه هستید و جهتِ یاری به امر فرهنگی و امکان ادامه انتشار روزنامه در این مسیر نیز ما را همراهی کنید.

چانچه تا اکنون عضو سایت نیستید، بر روی گزینه ثبت نام کلیک کنید.

چنانچه قبلا ثبت نام کرده‌اید، بر روی گزینه ورود به سایت کلیک کنید.

خبرهای روز

از بزمجه تا گور ایرانی؛ تنوع شگفت انگیز گونه‌های بیابانی

یک کارشناس ارشد تنوع زیستی با بیان اینکه بیابان‌ها زیستگاه‌های شناخته شده جغرافیایی هستند و موجودات خاصی را دارند که در زیستگاه‌های دیگری قادر به ادامه حیات نیستند، اظهار کرد: هرکدام از گونه‌های متفاوت بیابانی نقش مهمی در اکوسیستم دارند و نبود هر یک از آن‌ها در زیستگاه خلاء ایجاد می‌کند.

به گزارش اترک، مهدی نبی‌یان درگفت و گویی درباره زیستگاه‌های بیابانی اظهارکرد: برخی از افراد بر این باور هستند که بیابان اقلیم بدی است و باید آن را از بین برد، درصورتی که بیابان یک زیستگاه است که با عواملی همچون کاهش بارندگی در طول یک دوره بسیار بلندمدت تاریخی ایجاد می‌شود. در بیابان‌ها میزان بارندگی بسیار پایین است و هیچ رودخانه دائمی ومنبع آبی در آن وجود ندارد و تمام آب موجود در آن از نزولات آسمانی و یا بستر آب‌های زیرزمینی فشرده تامین می‌شود.

وی درباره اهمیت بیابان‌ها شرح داد:این که از واژه بیابان‌زدایی استفاده می‌کنیم اشتباه است چراکه بیابان‌زدایی مختص مناطقی است که در گذشته زیستگاهی جنگلی و مرتعی بوده‌ است و به خاطر برداشت نامناسب علوفه و چرای بیش از حد و یا تخریب زیاد شرایط زیستگاه سابق خود را از دست داده‌ است. بیابان‌ها زیستگاه‌های شناخته شده جغرافیایی هستند و موجودات خاص خود را دارند؛ موجوداتی که در هیچ زیستگاه دیگری حیات ندارند.

این کارشناس ارشد تنوع زیستی با بیان اینکه بیابان‌ها از منظر زیست جغرافیایی و گونه‌های گیاهی و جانوری ویژگی‌های خاص خود را دارد، افزود: همانطور که در قطب شمال و جنوب گونه‌های خاصی همچون انواع پنگوئن، خرس قطبی، روباه قطبی و ...وجود دارد، دربیابان نیز گونه‌هایی هستند که تنها در این زیستگاه زندگی می‌کنند.

به گفته نبی‌یان ازگونه‌های جانوری موجود در بیابان‌های کویر مرکزی و دشت لوت - که بزرگترین  بیابان کشور ما است - می‌توان به گورایرانی به عنوان یکی از زیرگونه‌های گور آسیایی و بزرگترین پستاندار ایران اشاره کرد. این گونه جانوری در دو زیستگاه ایران وجود دارد؛ یکی در منطقه حفاظت‌شده توران در جنوب استان سمنان که حدود ۲۵۰ فرد گورایرانی در آن موجود است و دیگری منطقه حفاظت شده بهرام‌گور در جنوب شرقی استان فارس که ۱۲۰۰ فرد گور ایرانی در آن نگهداری می‌شود و با توجه به زادآوری آن طی یک سال اخیر پیش‌بینی می‌شود جمعیت آن به ۱۵۰۰ راس رسیده باشد البته گور ایرانی هم به لحاظ قوانین ملی و هم بین المللی یک گونه در حال انقراض محسوب می‌شود.

 

+ تغذیه روباه شنی از پرندگان آبزی در دل کویر

نبی‌یان درباره یک برنامه رصد در دشت لوت و کشف تغذیه روباه شنی در دل کویر اظهار کرد: طی یک برنامه رصد و پایش در دشت لوت مشاهده شد که در این منطقه یاردانگ‌ (کلوت) ها و تپه‌های ماسه‌ای بسیار عظیمی وجود دارند که بسیاری از افراد متصور بودند هیچ پستانداری در آنجا نمی‌تواند زندگی کند اما در این پایش روباه‌های شنی را دیدیم و در «سرگین» آن‌ها با پر پرندگان آبزی مواجه شدیم؛ پرنده‌هایی که به هیچ وجه نمی‌توانند در بیابان زندگی کنند.این جای تعجب دارد چراکه دشت لوت حداقل ۴۰۰ کیلومتر با اولین آبگیر فاصله دارد اما با پرندگان کنارآبزی مواجه شدیم که در کویر افتاده بودند و لاشه آن‌ها کاملا خشک شده بود اما سالم بودند.

این کارشناس ارشد تنوع زیستی با اشاره به اینکه بسیاری از این پرندگان مهاجر هستند و در شب و تاریکی و در ارتفاعات بالا مهاجرت می‌کنند و بر اثر مهاجرت‌های طولانی‌مدت مسیر خود را گم می‌کنند، افزود: در برخی موارد نیز در مسیر دچارخستگی می‌شوند و یا به دلیل بیماری و مرگ و میرهای طبیعی و توفان سقوط می‌کنند و تلف می‌شوند و غذای روباه‌های شنی تامین می‌شود.

نبی‌یان ادامه داد: به دلیل سازگاری بالایی که معمولا سگ‌سان‌ها با زیستگاه خود دارند درمورد روباه شنی چندان جای نگرانی وجود ندارد اما مسئله مهمی که وجود دارد و این گونه‌های گوشتخوار را تهدید می‌کند این است که روباه‌های شنی در حاشیه روستاهای بیابانی از پسماندهای غذایی تعذیه می‌کنند و این مسئله تهدیدی جدی برای آن‌ها است.

وی درباره جمعیت گربه‌های شنی اظهار کرد: این گونه یک حیوان مخفیکار و شبگرد است و زیستگاه مخصوصی دارد و در کشور ما شاید حتی ۵۰ عکس هم از آن‌ها وجود ندارد و اطلاعات چندان زیادی هم درباره تعداد آن‌ها و مناسب بودن و نبودن زیستگاه آن‌ها وجود ندارد.

این کارشناس ارشد تنوع زیستی همچنین به گونه‌هایی همچون «بزمجه بیابانی» و مارها و مارمولک‌هایی که زیستگاه بیابانی را برای حیات انتخاب کرده‌اند، اشاره کرد.

 

+ ریشه‌های ۵۰ متری که محافظ گیاهان از بی آبی و توفان هستند

نبی‌یان در بخش دیگری از صحبت‌های خود درباره گونه‌های گیاهی بیابانی اظهار کرد: در بیابان‌ها گیاهانی وجود دارند که می‌توانند با سال‌ها عدم بارش زنده بمانند و روش‌های بسیار عجیبی هم برای تامین آب مورد نیاز خود دارند.بعضی از گیاهان ریشه‌های بسیار عمیقی دارند تا در برابر توفان‌های شدید پایدار بمانند.در برخی مواقع بوته‌هایی که خود به اندازه ۳۰ سانتیمتر هستند ریشه‌هایی به طول ۵۰ متر دارند تا هم بتوانند در برابر توفان‌های پرقدرت بیابانی مقاومت کنند و هم آب مورد نیاز خود را تامین کنند. این گیاهان چرخه زیستی را برای باقی موجودات بیابان به وجود می‌آورند و بدون آن‌ها همین حیات ناچیز در بیابان‌ها را نداشتیم.

 

تبلیغ

ارسال دیدگاه شما

روزنامه در یک نگاه
ویژه نامه
تبلیغ پرتال استانداری خراسان شمالی
بالای صفحه