به گزارش اترک، محیطزیست سالم، شهری زیبا و هوای پاک خواسته تمام مردم و شهروندان است که برای دستیابی و نگه داشت موقعیت شهری و مکانی باید بیش از هر چیزی نقش خود را در حفظ محیطزیست قبول کنیم، اینکه محیطزیست سالم بخواهیم اما از طرفی در آلوده شدن آن نقش داشته باشیم دردی را درمان نمیکند، علاوه بر اینهمه بهخوبی آگاهیم که یکی از معضلات اصلی دنیای امروزه ما، زباله و پسماند و از همه مهمتر مدیریت این موضوع است، این در حالی است که کشورهای زیادی با جدیت، بازیافت زباله را دنبال میکنند.
+تاریخچه بازیافت
«بازیافت مفهوم جدیدی نیست و با نگاهی به تاریخچه بازیافت در جهان چنین عنوانشده که درواقع از ۴۰۰ سال پیش از میلاد مسیح، انسانها به شکلهای مختلفی، بازیافت را در طول تاریخ انجام دادهاند. مثلاً در زمانهای قحطی و کمیابی، مردم بدون اینکه از بازیافت به شیوههای مدرن اطلاعی داشته باشند، از چیزهایی که داشتند پارها به شکلهای مختلف استفاده میکردند. مثلاً در زمان جنگ.
قبل از صنعتی شدن دنیا، فلزات مختلف جمعآوری میشدند و برای استفاده مجدد، ذوب میشدند. باروی کار آمدن راهآهن و اتومبیلها، این صنایع به ضایعات فلزات نیاز پیدا کردند. بطریهای شیشهای نوشیدنی و بعدها قوطیهای آلومینیومی یکی از اولین زبالههایی بودند که برای بازیافت جمعآوری میشدند
از دهه ۱۹۷۰ میلادی بود که بازیافت به شیوه مدرن، موردتوجه قرار گرفت. در ابتدا فقط روی بازیافت کاغذ، مقوا و شیشه تمرکز میشد ولی این روزها تقریباً برای هر نوع زبالهای که تولید شود، سطل زباله مخصوص برای جمعآوری زبالهها وجود دارد و تقریباً بیشتر انواع زبالهها قابلیت بازیافت دارند.»
+اهمیت بازیافت
«شهر ما، خانه ما» شعار جدیدی نیست و از وقتیکه به ذهنمان میرسد همیشه و همهجا این شعار را دیده و شنیدهایم، در دوران مدرسه، اجتماع، خانواده، بر روی درودیوار شهر و ... اما واقعاً تا چه اندازه به این شعار و مفهوم آن توجه و دقت داشتهایم.
همانطور که گفتیم همه محیطزیست سالم و هوای پاک میخواهیم اما با ریختن زباله در شهر واقعاً توقع بجایی داریم.
بیتوجهی و گاها مزاح با شعار فوق مانند این میماند که برای رها شدن از تکه زباله در پذیرایی منزل آن را در اتاق بیندازید!
جمعیت کشور را فاکتور میگیریم و به بجنورد مرکز استان خراسان شمالی بسنده میکنیم.
قبل از اینکه با چند نفر از شهروندان بجنوردی در خصوص تفکیک زباله و اینکه چقدر تمیزی محیط زندگی برایشان اهمیت دارد صحبتی داشته باشیم اشاره کوتاه به اهمیت بازیافت زباله خواهیم داشت.
دغدغه حفظ محیطزیست، ذخیره انرژی، هوای پاکیزه و ... همواره موضوعی جدی برای مسئولان در تمام ادوار بوده است و برای رفع این دغدغه نیز اقداماتی در توان خود انجام دادهاند اما این کار هم همانند سایر برنامهها بدون مشارکت و همراهی مردم محقق نخواهد شد.
بازیافت و تفکیک زباله از آن جمله اقداماتی است که مردم باید در آن مشارکت داشته باشند بدینصورت که هرچقدر بازیافت با دقت بیشتری انجام شود زبالههای ورودی به خاکچالها کاهش پیدا میکند چراکه وقتی خاکچالها بزرگتر و وسیعتر شوند و زباله زیادی در آنها انباشته شود مواد شیمیایی و گازهای گلخانهای بیشتری تولید میکنند که هردوی اینها نقش مهمی در از بین بردن محیطزیست و گرمایش جهانی دارد.
وقتی بازیافت زباله بهاندازه کافی موردتوجه قرار نگیرد یا بدتر از آن، کلاً از انجام آن صرفنظر شود، فاجعهای در انتظار محیطزیست وزندگی بشر است.
+تأثیرات مخرب زبالهها
مدیریت خانه و خانواده برای اینکه فرد در مسیر درستی گام بردارد و به جایگاهی که لایقش است دست یابد به عهده پدر و مادر خانواده است به بیانی ساده، مدیریت درست خانواده باعث جلوگیری از فروپاشی و هرجومرج میشود.
شهر همخانه ما است مدیریت آن به عمده مدیران و برنامه ریزان شهری میباشد که وظایف و برنامهها متعدد و مختلفی برای حفظ و تعالی شهر بر عهدهدارند حال شهری را در نظر بگیرید که سیستم درست مدیریت پسماند نداشته باشد به نظر شما چه فاجعهای ازلحاظ اجتماعی و اقتصادی در انتظار آن شهر است؟!
شهری که مدیریت پسماند نداشته باشد آیا قادر به جلب و جذب گردشگران و سرمایهگذاران خواهد بود؟ اقتصاد بومی رشد خواهد داشت؟ کیفیت زندگی مردم تا که کد خواهد بود؟ و هزاران سؤال و پرسشی که جواب تمام آنها مشخص است.
ازاینجهت باید مدیریت شهری همراه با مردم سیستم بازیافت خود را مدیریت کند تا قادر به بهرهمندی از مزایای مرتبط با این موضوع شوند.
+ایجاد اشتغال با طلای کثیف
حتماً شنیدهاید که به زباله «طلای کثیف» میگویند. به این دلیل که زباله اهمیت بسیار زیادی دارد و میتواند درصورتیکه بهدرستی بازیافت شود مزایای اقتصادی متعددی هم به دنبال داشته باشد. بازیافت یکی از عواملی است که مشاغل متعددی را در یک جامعه ایجاد میکند و صرفنظر کردن از بازیافت به معنای صرفنظر کردن از هزاران فرصت شغلی جدید است.
راهاندازی مراکز بازیافت و توجه بیشتر به بازیافت باعث میشود که مشاغل متعددی در جوامع مختلف ایجاد شود. از جمعآوری زبالههای بازیافتی گرفته تا تفکیک و دستهبندی آنها و فعالیت در مراکز بازیافت، همه مراحل به نیروی کار نیاز دارد.
با بازیافت و تفکیک زباله میتوان ایجاد اشتغال و درآمدزایی کرد اما اگر واقعاً آن را جدی گرفتن و تبدیل به یک عادت کنیم و کار سختی هم نیست.
+نظرات شهروندان بجنوردی در خصوص بازیافت زباله
بازیافت، تفکیک، اهمیت، تأثیرات، نقشها و... زباله موضوعی بس گسترده است که بیان همه آنها در این مطلب نمیگنجد و به همینجا بسنده میکنیم و در ادامه نظر و صحبت چند تن از شهروندان بجنورد این خصوص را میخوانیم.
یکی از شهروندان بجنوردی که بهشدت حفظ محیطزیست برایش اهمیت دارد در گفتگو با ما میگوید: وقتی تعطیلات آخر هفته برای استراحت به طبیعت خارج از شهر میرویم از برخورد و رفتار برخی مردم واقعاً تأسف میخورم و بهراحتی در محیطی که قرارگرفتهاند زبالههایشان را رها میکند و من هم که طاقت دیدن چنین صحنههایی را ندارد اول با تذکر به آنها نسبت به حفظ محیطزیست، اقدام به جمعآوری زبالههایشان میکنم بدون اینکه کوچکترین حرفی برایم اهمیت داشته باشد.
این بانوی بجنوردی میگوید: همانطورکه تمیزی و نظافت منزل برایمان بهخصوص وقتی مهمانداریم برایمان مهم است در محیط بیرون از منزل هم باید چنین باشیم یعنی اینکه خود را مهمان محیطزیست بدانیم و آن را تمیز و پاکیزه نگهداریم تا نفس کشیدن راحت آن، نفس کشیدن ما را هم تسهیل کند.
دیگر شهروند بجنوردی اظهار میکند: بنده و خانوادهام بسیار به تفکیک زباله اهمیت میدهیم نهتنها در محیط منزل بلکه در محیط خارج از منزل هم به این موضوع توجه میکنیم و اولازهمه اینکه تا جای ممکن سعی میکنیم از پلاستیک برای حمل وسیلهها استفاده نکنیم و مواد غذایی را بهاندازه تهیه کنیم تا از ایجاد زباله اضافه جلوگیری شود و همیشه هم تفکیک زباله تر و خشک را هم داریم.
این جوان بجنوردی میگوید: وقتی خانوادهام از دوران کودکی این موضوع را به من آموختهاند برایم عادت شده و من هم سعی میکنم این برخورد شایسته خانوادهام را در آینده به فرزندانم منتقل کنم چراکه بهرهمندی از هوای پاک و محیطزیست سالم حق تمام جوامع بشری است و نباید به آن بیتفاوت باشیم.
دیگر شهروند بجنوردی هم که به تفکیک زباله و حفظ محیطزیست اهمیت میدهد در گفتگو با ما اظهار میکند: پارها در خیابان شاهد بودهام که عابر پیاده زباله خود را بهآسانی و بدون توجه به سطل زبالهای که در چند قدمی آن قرارگرفته رها میکند و من هم بدون اینکه توجهی به واکنشش داشته باشم زباله را از زمین برداشتهام.
وی تصریح میکند: این برخورد و رفتارهای ناپسند در شأن برخی شهروندان ما نیست و نباید به این موضوع بیاهمیت باشند وقتی همه ما شهری پاک و سالم میخواهیم پس موظف به رعایت تمام نکات مرتبط با این مسئله هستیم.
+درآمدزایی با طلای کثیف در بجنورد
بحث بازیافت و تفکیک زباله به اینجا ختم نمیشود و شهردار جوان بجنوردی برای این موضوع طرحی در نظر گرفته که اجرا میشود.
جواد حمیدی شهردار بجنورد از راهاندازی کسبوکارهای جدید با تفکیک زباله از مبدأ خبر داده و گفته است: «کانکسهایی در قسمتهای مختلف شهر جانمایی میشود تا در امر تفکیک زباله فعالیت داشته باشند برای اجرای این طرح مناقصه برگزار و برنده آن مشخصشده است. این طرح از اولین گامهای مدیریت شهری در راستای ارتقای علمی زیست پذیر شهری است و این برنامه تا پایان سال اجرایی میشود.
روزانه بیش از ۱۳۵ تن زباله در شهر تولید میشود که این امر هزینه گزافی را برای جمعآوری و دفع زبالهها برای شهرداری به بار میآورد اما اگر این زبالهها از هم تفکیک و با جداسازی درست، بازیافت شوند علاوه بر صرفه اقتصادی برای شهروندان در کاهش آلودگی محیطزیست نیز مؤثر است. مجموعه مدیریت شهری بجنورد در تلاش است تا علاوه بر ایجاد و گسترش فضای سبز شهری در موارد زیستمحیطی نیز پیشرو و پیش قدم باشد تا شهری پویا باریشههای تنفسی بسیار برای شهروندان ایجاد شود و در این امر نیازمند مشارکت و همراهی شهروندان هستیم.»
حال به نظر شما از جمعیت ۳۷۰ هزارنفری بجنورد چند نفر بهطور قاطع نسبت به حفظ محیطزیست با تفکیک زباله و بازیافت آن اهمیت میدهند؟!
برای اینکه بحث بازیافت و تفکیک زباله به یک امر عادی تبدیل شود بایستی از تمام ظرفیتها استفاده کرد.