در این خصوص گزارش ها حاکی از آن بود که دی ماه امسال، برخی واحدهای تولیدی لوازم خانگی در آخرین مرحله افزایش قیمت، بین 12 تا 13 درصد افزایش قیمت داشته اند. همچنین وزارت صمت به تولیدکنندگان لوازم خانگی تا 23 بهمن مهلت داده است تا قیمت ها را به نرخ های قبل برگردانند. خبر 29 بهمن این خبرگزاری به نقل از«وصالی» مدیر کل دفتر صنایع لوازم خانگی و اداری وزارت صمت نیز نشان می داد که با پیگیری های انجام شده حدود پنج برند، قیمت های خود را کاهش داده اند. با این حال همچنان لوازم خانگی تولید داخل نسبت به سال گذشته افزایش قیمت چشمگیری دارد.با این حال، تازه ترین جلسه ستاد تنظیم بازار با حضور محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور و فاطمی امین وزیر صمت حاوی یک هشدار مهم برای صنایع لوازم خانگی است. گزارش از بیستمین جلسه این ستاد نشان می دهد که در این جلسه گزارش مبسوطی درباره وضعیت قیمت ها در صنعت لوازم خانگی ارائه شده است. بر اساس این گزارش و با توجه به توقف افزایش قیمت ها، ایجاد شفافیت در سامانه جامع تجارت، ثبت دقیق فاکتور فروش، درج قیمت تولید کننده، کاهش قیمت تمام شده از طریق ساخت مواد داخل و کاهش تعرفه واردات قطعات و تلاش برای افزایش تیراژ تولید و ایجاد تنوع در محصول از جمله راهکارهای کاهش قیمت در این صنعت و بازار اعلام و مقرر شد در این زمینه برنامه ریزی لازم انجام شود. با این حال، بر اساس تصمیمات ستاد تنظیم بازار مقرر شده است چنان چه تولیدکنندگان داخلی لوازم خانگی قیمت های خود را در بازار واقعی نکنند، برنامه ریزی لازم برای آزادسازی واردات متناسب با نیاز مردم انجام شود.
بازگشت قیمت ها به قبل؟
بر این اساس قیمت لوازم خانگی که چند ماه پیش افزایش ۱۰ تا ۱۲ درصدی داشت به گفته معاون وزیر صمت اکنون به قیمتهای قبل بازگشته است.
این در حالیست که نایب رئیس اتحادیه لوازم خانگی درباره اینکه آیا تصمیمی درباره میزان افزایش قیمت لوازم خانگی در سال آینده گرفته شده یا خیر؟ گفت: هنوز تصمیمی درباره افزایش قیمت لوازم خانگی بیرون نیامده است. با توجه به شرایط فعلی بازار به نظر میرسد سال آینده به دلیل کاهش قابل توجه میزان تقاضا قیمت لوازم خانگی تغییر خاصی نکند.
او ادامه داد: هر چند ممکن است با افزایش نرخ دستمزد قیمت نهایی محصولات تغییر کند، اما به نطر میرسد تولیدکنندگان باید سود ناشی از تولید لوازم خانگی را کم کنند. یعنی به فروش کالاها با سود کم قانع باشند.
اسلامیان گفت: برای سال آینده بازار کشش افزایش قیمت لوازم خانگی را ندارد. امسال با افزایش قیمتها قدرت خرید مردم کاهش قابل توجهی داشت.
پیشتر محمدحسین اسلامیان، نایب رئیس اتحادیه لوازم خانگی اعلام کرد: فروش کالای ایرانی سخت شده و بازار لوازم خانگی آنقدر راکد است که تولیدکنندگان ایرانی برای رقابت با برندهای رقیب، تخفیفهای ویژهای قائل شدهاند.
مخالف ورود شرکتهای خارجی به ایران نیستیم
محمدرضا شهیدی دبیر انجمن تولیدکنندگان لوازم صوتی و تصویری در برنامه «فرامتن» شبکه افق گفت: براساس قانون، 17 درصد به قیمت تمام شده کالا اضافه می شود و افزایش قیمت محصولات خانگی قانونی بوده است و اگر تخلفی صورت گرفته یقینا برخورد می شود.
وی با بیان اینکه مخالف ورود شرکتهای خارجی به ایران نیستیم، افزود: ما این توانایی را داریم که بازار خود را در اختیار شرکتهای خارجی قرار دهیم؛ به شرطی که سرمایهگذاری و دانش فنی را به ایران منتقل کنند.
دبیر انجمن تولیدکنندگان صوتی و تصویری تصریح کرد: بازار ما انحصاری نیست و 100 واحد تولیدی با هم رقابت میکنند.
شهیدی با اشاره به اینکه خودرو از جمله کالاهایی نیست که قاچاق شود، اضافه کرد: نیمی از بازار لوازم خانگی قاچاق است و کسی هم قدرت مقابله و جلوگیری ورود کالاهای قاچاق را ندارد.
بازار هدف صادرات لوازم خانگی
آخرین اظهارات سیدرضا فاطمی امین وزیر صنعت نیز تایید کننده این مطلب است که با رسیدن به حجم صادرات یک میلیارد دلاری به ارمنستان در حوزه لوازم خانگی تمایلاتی وجود دارد که فناوریها و قطعات از ایران تامین شود و در ارمنستان تولید صورت گیرد.
اگرچه بسیاری از کارشناسان اقتصاد و سران دولت، صادرات و فعالیت در سطح منطقه و وسعت جهانی را کلید حل مشکلات تولید لوازم خانگی میدانند اما این موضوع نیاز به بررسی و تحلیل موشکافانه دارد. صنعت لوازم خانگی ایران توانست به شکل مقطعی همزمان با سایر رقبا در تولید این محصولات پیش برود و تکنولوژی خود را ارتقاء بخشد اما بعد از گذشت مدتی، از سایر رقبای لوازم خانگی عقب افتاد. ضمن اینکه بخش قابل توجهی از بازار داخلی و خارجی خود را از دست داد. در چنین شرایطی، برندهای معروف، معتبر و قدیمی در عرصه این تولیدات از بین رفتند و برندهای جدیدی وارد بازار شدند.
این برندها تولیدکنندههای خوبی برای محصولات بودند و توانستند بخش قابل توجهی از بازار را در اختیار بگیرند. همچنین توانستند صادرات گستردهای نیز در سطح جهانی به وجود آورند. این موضوع نشان میدهد که صنعت لوازم خانگی هنوز فعال و پویاست و میتواند به شکل مستمر به فعالیت خود ادامه دهد. برای اینکه بتوانید به پیشرفت قابل توجهی در تولید لوازم منزل برسیم، باید صادرات پویا داشته باشیم. برای به دست آوردن صادرات پویا نیز رسیدن به بازار مطمئن برای فروش محصولات، عدم تکیه به اقتصاد نفت، بهبود وضعیت تولید کالاهای داخلی، تکیه بر اقتصاد قابل رقابت و پایدار در بازار جهانی و … اهمیت دارد.
در حال حاضر ارزش صادرات در صنعت لوازم خانگی به حدود ۳۰۰ میلیون دلار میرسد. کشور ایران در سالهای گذشته بخش قابل توجهی از لوازم منزل را به کشورهای اتحادیه اروپا بهویژه ایتالیا، افغانستان، عراق، شمال آفریقا و CIS صادر کرده اما حدود ۶۰ درصد این صادرات به کشور عراق بوده است. نهادینه کردن شبکه خدمات بعد از فروش در بازارهای داخلی و خارجی، بهبود کیفیت تولید و رقابتی کردن قیمتها میتواند بازارهای مختلفی را برای عرضه و فروش لوازم منزل فراهم آورد.
در چنین شرایطی برای حفظ موقعیت تولیدات در بازار داخلی و خارجی، باید از قاچاق، پایین آمدن کیفیت محصولات و تولید، عدم توجه به بازارهای صادراتی و سلب امتیاز از رقابتپذیری جلوگیری کرد. این عوامل میتوانند تاثیر نامطلوبی بر روی جریان صادرات داشته باشند.