فرجی راد:
عوض شدن نظر تیم آمریکایی مذاکرات را طولانی میکند
عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپلیتیک دانشگاه، گفت: مذاکرات روز جمعه هم مثبت تلقی شده و هم اعلام کردند که به زودی دور ششم مذاکرات انجام میشود. در واقع جایی که طرف عمانی توافق دو طرف را میگیرد و اعلام میکند. پس ما داریم وارد فاز جدیدی میشویم و فاز جدید این است که اگر دری بسته شود، چون اراده برای ادامه مذاکرات وجود دارد، دو طرف تلاش میکنند که در دیگری را باز کنند.
استاد ژئوپلیتیک دانشگاه با اشاره به اینکه ابتکار عمانیها مورد توجه دو طرف مذاکرات قرار گرفته است، گفت: در حال ورود به فاز جدیدی هستیم؛ فاز جدید این است که اگر دری بسته شود، چون اراده برای ادامه مذاکرات وجود دارد، دو طرف تلاش میکنند که در دیگری را باز کنند. یعنی این نگرانی که مذاکرات ایران و آمریکا قطع شود و به اتمام برسد و تنشها و تحریمهای جدید شروع شود، به نظر میرسد الآن خیلی جای بحث ندارد.
عبدالرضا فرجیراد در تحلیل دور پنجم مذاکرات ایران و آمریکا، به جماران گفت: دور پنجم مذاکرات که در رم برگزار شد، دو قسمت دارد؛ بخش اول این است که هم طرف آمریکایی بر خواسته خودش که عدم غنیسازی در ایران است، پافشاری کرده و یک بخش هم مربوط به ایران است که مذاکرهکننده ایرانی معتقد بوده که حتما ما باید در ایران غنیسازی داشته باشیم.
استاد ژئوپلیتیک دانشگاه افزود: عمانیها برای اینکه مذاکرات قطع نشود، ابتکاری را به خرج دادند که هنوز جزئیاتی از این ابتکار عمانیها به بیرون درز نکرده، اما نشان میدهد که عمان آمادگی داشته؛ یعنی روی این ابتکار یا طرح از قبل آمادگی داشته است. طبیعتا این ابتکار مورد توجه دو طرف قرار گرفته است. یعنی نه آمریکاییها رد کردهاند و نه آقای دکتر عراقچی رد کرده و قرار شده که این ابتکار عمانیها در پایتختهای دو کشور مورد بررسی قرار بگیرد.
وی با اشاره به اینکه در پایان این دور از مذاکرات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا زودتر از همه اطلاعیه داد، اظهار داشت: مذاکرات دیروز هم مثبت تلقی شده و هم اعلام کردند که به زودی دور ششم مذاکرات انجام میشود. در واقع جایی که طرف عمانی توافق دو طرف را میگیرد و اعلام میکند. پس ما داریم وارد فاز جدیدی میشویم و فاز جدید این است که اگر دری بسته شود، چون اراده برای ادامه مذاکرات وجود دارد، دو طرف تلاش میکنند که در دیگری را باز کنند.
فرجی راد تأکید کرد: این نگرانی که مذاکرات ایران و آمریکا قطع شود و به اتمام برسد و تنشها و تحریمهای جدید شروع شود، به نظر میرسد الآن خیلی جای بحث ندارد. فکر میکنم راه جایگزین یا طرح موقتی پیدا شود که اجازه ندهد مذاکرات به بنبست برسد.
وی در پاسخ به سؤالی در خصوص اینکه وزیر خارجه ایران در دورهای قبلی مذاکرات اعلام کرده بود وارد مذاکرات فرسایشی نمیشویم ولی در پایان دور پنجم مذاکرات گفت این مذاکرات پیچیدهتر از آن است که دو-سه دور دیگر به پایان برسد، گفت: این صحبت را بگذارید کنار حرفهایی که ترامپ میزد و میگفت فقط میخواهد ایران به سلاح هستهای دست پیدا نکند. وقتی رئیس جمهور آمریکا چنین صحبتی میکند، این طرف هم باید اعتمادسازی کند و ابزارهایش را فراهم کند. اما وقتی آقای ترامپ یا تیم آمریکایی نظرش را عوض میکند، طبیعی است که مذاکرات طولانی میشود.
استاد ژئوپلیتیک دانشگاه افزود: هنوز روی مسأله اصلی و پایه توافق نشده؛ که غنیسازی در ایران است. بنابراین مذاکره زمان میبرد و ممکن است پنج-شش هفته تا پایان خرداد و شاید هم تیر ماه ادامه پیدا کند و باید صبور بود تا ببینیم چه میشود.