به گزارش عصر اترک، واقعه طلاق یکی از شدیدترین عوامل استرسزا در کل زندگی محسوب میشود، هر چند میزان طلاق افزایش پیدا کرده؛ ولی طلاق همچنان امری ناخوشایند است.
کنارآمدن با زندگی جدید پس از طلاق دشوار است، برای برخی از افراد هفتهها و برای برخی سالها طول میکشد تا به زندگی جدید خود عادت کنند بهگونهای که بعد از طلاق، افراد احساسات مختلفی را تجربه میکنند و حتی ممکن است به اختلال استرس پس از مشکلات جسمی و افسردگی بعد از طلاق دچار شوند.
یکی از اصلیترین مشکلات طلاق برای زنان طعنههایی است که از خانواده یا اطرافیان میشنوند و زنان در این گونه موارد نیاز به همراهی و همدلی دارند و هر گونه سرزنش از جانب خانواده یا دوستان و غریبهها آنها را بهشدت ناامید میکند.
در جامعه ما که هنوز طلاق را یک امر بسیار ناپسند میدانند وقوع آن را به زن نسبت میدهند، در بسیاری از موارد زنی که جدا شده است کمر همت میبندد و به دنبال پیداکردن شغلی میرود؛ ولی مورد قضاوت دیگران قرار میگیرد و بعضی از مردان که منتظر چنین فرصتهایی هستند سر از لاک خود در میآورند و شروع به ایجاد مزاحمت برای این خانم میکنند.
برایناساس زن برای رهایی از احساس تنهایی و کمشدن آسیبهایی که در جامعه وجود دارد تصمیم به ازدواج مجدد دارد که باید نسبت به انتخابشان دقیقتر باشند.
ثبت ۲۰۵ مورد ازدواج زنان سرپرست خانوار در استان
معاون امور فرهنگی کمیته امداد امام خمینی (ره) خراسان شمالی اظهار داشت: ازدواج مجدد خانمهای سرپرست خانوار در راستای کاهش تعداد مددجویان کمیته امداد پیگیری میشود که در همین راستا طی سال گذشته ۲۰۵ مورد انجام شده است.
حسین یوسفی ادامه داد: اکثر این خانمهای مطلقه یا افرادی که همسرشان را ازدستدادهاند در گروه سنی ۲۵ تا ۴۵ سال هستند.
این مسئول در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه اکثر این بانوان از ترس ازدستدادن یارانهای که از کمیته امداد دریافت میکنند، تمایلی برای ازدواج مجدد ندارند، توضیح داد: مشاورههای فردی برای مددجویان انجام، همچنین وامهای اشتغال به آنها معرفی میشود و تا قبل از اینکه ازدواج آنها بهصورت رسمی ثبت شود پروندهشان غیرفعال نخواهد شد.
یوسفی با تأکید بر این موضوع که بعد از ازدواج زندگی این افراد کنترل میشود، گفت: تماس تلفنی با فرد گرفته میشود و در صورت نیاز به مشاوره دعوت به جلسات برای دریافت خدمات نیز مشاوره حضوری برگزار میشود.
انگ ناشی از طلاق، زن را رها نمیکند
معاون اجتماعی و پیشگیری از جرم اداره کل دادگستری خراسان شمالی دررابطهبا بیشترین آسیبهایی که برای زنان مطلقه در جامعه وجود دارد، اظهار داشت: گاهی طلاق یک اجبار است که زن تمایلی به طلاق ندارد، اما مرد او را مجبور به طلاق میکند، گاهی هم طلاق یک ضرورت است که زن بهخاطر امنیت جسمی و روانی مبادرت به این امر میکند.
حجتالاسلام علی یوسفی ادامه داد: اگر چه مقوله طلاق همیشه همراه با آسیبهای گوناگون است؛ اما در طلاق اجباری زن آسیب بیشتری میبیند، زیرا خود را فردی طرد شده از خانه و اجتماع تلقی میکند.
وی اضافه کرد: همچنین باتوجهبه اینکه طلاق امری ناخوشایند است، انگ ناشی از طلاق یک زن را رها نمیکند و آن هنگام که برای یافتن شغلی در جامعه حضور پیدا میکند، مردان فرصتطلب شروع به ایجاد مزاحمت برای این فرد میکنند و عرصه را برای فعالیت آنها تنگ میکنند.
دوری از فرزند بعد از طلاق و مشکلات جسمی و روحی مادر
معاون اجتماعی و پیشگیری از جرم اداره کل دادگستری خراسان شمالی ابراز داشت: فقدان رابطه عاطفی گذشته، کاهش دوستان اجتماعی، تغییر محل سکونت و کانون خانواده، ازدستدادن امید و آرزوها، طعنه و سرزنشهایی که مدام از اطرافیان میشنوند روزبهروز به میزان ناراحتی، ناامیدی، افسردگی آنها اضافه میکند.
وی گفت: زنانی که حضانت فرزند خود را عهده میگیرند، برای تأمین معاش آنان دچار مشکل میشوند و زنانی هم که بهخاطر ازدواج مجدد یا مسائل مالی حضانت را به همسرشان میدهند، غم دوری از فرزندان از مهمترین آسیبها به شمار میرود که آرامش روحی و روانی آنها را در معرض خطر قرار میدهد و مشکلات عدیده جسمانی را برای آنها در پی دارد.
ازدواج مجدد باعث کاهش آسیبها میشود
یوسفی خاطرنشان کرد: دررابطهبا این موضوع که ازدواج مجدد تهدیدها و آسیبهای اجتماعی زنان مطلقه را کاهش میدهد، قطعاً شکی نیست، اما باید بدانیم که این موضوع در خصوص بعضی از زنان صدق میکند و کلیت ندارد.
معاون اجتماعی و پیشگیری از جرم اداره کل دادگستری خراسان شمالی ادامه داد: ازدواج مجدد زنان مطلقه سبب کاهش آسیبهای اجتماعی میشود اما باید به مواردی بسیاری توجه کرد.
بدون شناخت مطلوب، ازدواج مجدد انجام ندهید
وی بیان داشت: باید فاصله زمانی مناسب بین ازدواج اول و دوم رعایت شود که مدت آن باتوجهبه تفاوتهای فردی هر شخصی میتواند متفاوت باشد و مراحل آشنایی و شناخت تدریجاً صورت گیرد.
یوسفی اضافه کرد: این زنان بههیچوجه تحت شرایط خاص خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی بدون شناخت مطلوب مبادرت به ازدواج نکند که پیامدهایی بهمراتب شدیدتر از ازدواج اولیه را به دنبال خواهد داشت.
این مسئول اظهار داشت: طرفین قبل از ازدواج درباره موضوعات و مشکلات مهم ازدواج اول با هم تبادل نظر داشته باشند و در خصوص برقراری ارتباط سالم با فرزندان ناتنی راهکارهای مناسب فکر کنند.
وی گفت: کسانی که ازدواج دوم دارند هیچگاه شرایط زندگی فعلی خود را با زندگی قبلی مقایسه نکنند و اعتماد متقابل را مبنای زندگی قرار دهند.
ازدواج مجدد و آرامش روانی فرد
یک دکترای روانشناسی و مشاوره خانواده اظهار داشت: زنان بعد از جدایی با آسیبهایی از جمله افسردگی، دید منفی جامعه، مشکل در تربیت فرزندانشان و رویآوردن به مواد مخدر و الکل برای اجتناب از مشکلات مواجه میشوند.
محمدرضا لنگری، با اشاره به اینکه یکی از مشکلاتی که طلاق برای زنان به وجود میآورد، تأمین مخارج و هزینه زندگی است، ادامه داد: در بانوانی که فرزندی داشته باشند در موضوع افت تحصیلی شدید و تربیتی در فرزندان به مشکل خواهند خورد.
وی گفت: در طلاق علاوه بر مسائلی که برای زوجین ایجاد میشود، فرزندان نیز مسائلی از قبیل درگیری با همسالان به دلیل خطابشدن تحت عنوان فرزند طلاق و دوستان ناباب، در برخی موارد تبدیل به افراد ضد اجتماع و انتقام گیرنده از جامعه خواهند شد.
این روانشناس خانواده دررابطهبا ازدواج مجدد برای زنان مطلقه توضیح داد: باتوجهبه اینکه انسان موجودی اجتماعی است برای تأمین بهداشت روانی و آرامش به یک همدم و هم صحبت احتیاج دارند تا از نظر شخصیتی فردی سالم نشان داده شوند و جلوی تهمتها و تهدیدها را بگیرند.
واقعبینی برای موفقیت در ازدواج مجدد
وی بیان داشت: افراد برای برقراری زندگی مجدد سالم و آرام انتظارات و توقعاتشان را تعدیل کنند و واقعیتهایی را که با آنها مواجه میشوند را بهصورت منطقی در نظر بگیرند.
لنگری بیان داشت: افرادی که تمایل به ازدواج مجدد دارند حتماً مشاوره قبل از ازدواج را انجام دهند و مسائل و مشکلات را در میان بگذارند و مسائل تحصیلی فرزندانشان و نحوه نگهداری آنان و تأمین هزینه زندگی به توافق برسند.
این متخصص روانشناس خانواده با اشاره به اینکه ازدواج مجدد آرامش فکری، تأمین سلامت و بهداشت روانی زوجین را به همراه دارد، گفت: همچنین فرزندانشان نیز دچار آسیبهای روحی، روانی، اعتیاد، خودکشی، فرار از منزل را نخواهند داشت.
وی افزود: علاوه بر این با ازدواج مجدد از بعد اقتصادی نیز برای تأمین مخارج زندگی و معیشتی به آرامش و رفاه خواهند رسید.
لنگری افزود: اگر ازدواج مجدد با هواوهوس نباشد، همچنین تنها مقوله مسائل مالی و فرار از تنهایی مدنظر قرار نگیرد، قطعاً با تداوم بیشتری است و پایدار میشود.
نتیجهگیری: زنان بعد از طلاق با مشکلات اجتماعی و آسیبهای بیشتری نسبت به مردان مواجه میشوند که در این میان ازدواج مجدد راهکاری برای کم کردن این آسیبها و ایجاد امنیت برای زنان مطلقه محسوب میشود اما کارشناسان تاکید دارند باید ازدواج مجدد با شناخت و آگاهی باشد تاتداوم بیشتری داشته باشد و از مشکلات این افراد بکاهد.