اترک- موضوع مشارکت در انتخابات و میزان آن یکی از مباحث مطرح درخصوص انتخابات اسفند است و حالا ایسپا، موسسه نظر سنجی وابسته به جهاد دانشگاهی، اعلام کرده است که اولین نرسنجی رسمی در این خصوص را انجام داده؛ جایی که 35.3 درصد اعلام کرده اند قطعا در انتخابات مجلس شرکت خواهند کرد؛ ایسپا یکی از مراکز نظر سنجی ای می باشد که همواره در انتخابات ها عملکرد مطلوبی داشته و حتما پیمایش های این نهاد تاثیر زاید در اعمال نظر تصمیم گیران خواهد داشت. هم چنین اعضای ارشد دو حزب مهم در بین اصولگرایان و اصلاح طلبان یعنی حزب موتلفه و کارگزاران، در خصوص انتخابات اسفند موضع گیری داشته اند.این ها موضوعاتی هستند که در دوازدهمین بسته "از انتخابات چه خبر؟" روزنامه اترک خواهید خواند:
نتایج موج اول پیمایش ایسپا در خصوص انتخابات مجلس
رئیس جهاد دانشگاهی ضمن اشاره به نتایج موج اول پیمایش مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران از دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی گفت که بر اساس این نتایج انتظار میرود تا زمان برگزاری انتخابات مشارکت افراد جدیتر و میزان تمایل برای مشارکت به تدریج افزایش یابد.
حسن مسلمی نایینی در گفتوگو با ایسنا به تشریح آخرین یافتههای پیمایش اخیر مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) پرداخت، و تصریح کرد: با توجه به اهمیت دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در یازدهم اسفند ۱۴۰۲ و تأکید مقام معظّم رهبری بر ایجاد زمینههای مشارکت پرشور در انتخابات پیش رو، این مرکز در ادامه انجام سلسله طرحهای پیمایشی خود در خصوص سنجش افکار عمومی به منظور شناخت و تبیین بهتر وضعیت کشورمان، با رویکرد شناخت زمینههای مشارکت مردم در دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، سنجش انتظارات مردم و میزان تمایل آنها به شرکت در این انتخابات، اولین موج پیمایشهای انتخاباتی را با عنوان «مشارکت سیاسی مردم ایران در دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی» در آبان ماه ۱۴۰۲ با اندازه نمونه ۵۰۸۶ نفر در بین شهروندان ۱۸ سال به بالای ساکن در سراسر کشورمان به صورت حضوری اجرا کرده است.
وی با بیان اینکه این مرکز، اجرای چندین موج از طرحهای انتخاباتی را تا قبل از برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی در دستور کار خود قرار داده است، ادامه داد: در این پیمایش، علاوه بر موضوع میزان اطلاع مردم از زمان برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و تمایل آنها به مشارکت در انتخابات، موضوعات مهم دیگری نیز مورد بررسی و سنجش قرار گرفته است که برخی از نتایج مهم آنها در خصوص منابع پیگیری اخبار انتخابات کشورمان است.
مسلمی نایینی افزود: یافتهها نشان داد رسانه ملی و شبکه¬های اجتماعی مجازی به ترتیب به عنوان مهمترین منابع پیگیری اخبار در بین مردم هستند؛ یعنی ۳۷.۹ درصد مردم گفتهاند اخبار را بیشتر از طریق صدا و سیما دنبال میکنند. همچنین ۳۱ درصد از طریق شبکههای اجتماعی مجازی و ۸.۹ درصد از طریق ماهواره، اخبار کشور را پیگیری میکنند. البته شایان ذکر است عمده محتوای خبری و اطلاعرسانی کشور در شبکههای اجتماعی، توسط خبرگزاریهای رسمی و پایگاههای خبری تولید میشود.
رئیس جهاد دانشگاهی در ادامه در خصوص شکل گیری فضای انتخاباتی کشور گفت: هرچند در حال حاضر آمارها نشانگر آن است که موضوع انتخابات در صدر توجه مردم قرار ندارد_ به گونهای که ۳۵.۳ درصد اظهار میدارند قطعا و به احتمال زیاد در انتخابات شرکت میکنند و ۲۸.۷ درصد در حال بررسی بوده و هنوز تصمیم نگرفتهاند_ اما در کل میتوان انتظار داشت پس از تأیید صلاحیت نامزدهای نهایی مجلس شورای اسلامی بر اساس رهنمودهای مقام معظم رهبری، مشارکت جدی تر شود و میزان تمایل مردم برای مشارکت تا زمان برگزاری انتخابات تغییر کند و به تدریج افزایش یابد که در بالا رفتن این میزان مشارکت، لازم است چهار اصل مورد تاکید معظم له یعنی امنیت، مشارکت، سلامت و رقابت در انتخابات پیش رو، مورد توجه همه مسئولان مربوط قرار گیرد.
وی افزود: در این میان توجه به مساله افزایش سواد رسانهای و تحلیل دقیق و آگاهی بخشی به مردم پیرامون نقشههای شوم دشمنان قسم خورده و کینه توز در کم رونق سازی انتخابات و کاهش مشارکت بسیار مهم است. بنابراین، در کنار توجه به عوامل داخلی افزایش مشارکت مردمی در انتخابات پیش رو( نظیر گفتمان سازی، آگاهی بخشی، ایجاد شور انتخاباتی، ظرفیت سازی سیاسی و فرهنگی جهت حضور آگاهانه و پرشور در انتخابات)، میبایست به عوامل و رسانههای معاند خارجی نیز توجه کرد و با برنامهای دقیق ضمن جلوگیری از نفوذ گفتمان آنان در جامعه، خاصه در میان نسل جوان، با آگاهی بخشی، طرحها و برنامههای آنان را خنثی نمود.
رئیس جهاد دانشگاهی در ادامه تصریح کرد: در این راستا یافتههای برآمده از این پیمایش نشانگر؛ ذی اهمیت بودن اطلاعرسانی اخبار انتخابات هم از طریق رسانه ملی و هم از طریق جراید، خبرگزاریها و شبکههای اجتماعی_ با توجه به عدم اطلاع درصد بالایی از پاسخگویان از زمان برگزاری انتخابات_ ، گفتمانسازی و تبلیغات مناسب پیرامون نقش و جایگاه مجلس شورای اسلامی در اداره امور کشورمان توسط نهادهای فرهنگی و اجتماعی، تصویر سازی مناسب پیرامون آینده روشن پیش رو با انجام جهاد تبیین، شفافیت بالاتر در بررسی صلاحیت نامزدهای مجلس شورای اسلامی بر اساس رهنمودهای مقام معظم رهبری، روشنگری توسط دلسوزان، نخبگان و افراد دارای وجهه اجتماعی از جمله ائمه جمعه، جماعات و دانشگاهیان، زبان سیاسی همدلانه در تبیین کارآمدی نظام و حضور کارگزاران در مجامع عمومی و تبیین فرصت ها و قوتها، تاکید بر نقش اصلی مردم و بیان تنگناها و پاسخگویی و تبیین شرایط و توضیح و اصلاح ضعفها، تاکید بر امید و توجه به امکان حل مسایل کشور با دقت زمانی و جزیی نگری و پرهیز از کلی گویی، است.
میرسلیم: اصولگرایان باید ائتلاف کنند.
سید مصطفی میرسلیم در گفتوگو با خبرنگار مهر، درباره راهکارهای افزایش مشارکت در انتخابات پیش رو، اظهار داشت: یکی از مؤلفههای مهم برای افزایش حضور مردم پای صندوقهای رأی به این مسأله باز میگردد که مردم بدانند کار آنان مؤثر است و نتیجه انتخاب آنان حضور نمایندگانی در مجلس است که بتوانند به مسائل و مشکلات آنان رسیدگی و برای آن راه حل مناسب پیدا کنند.
وی بیان کرد: حضور افراد شایسته و شناخته شده در عرصه انتخابات بسیار اهمیت دارد و در افزایش میزان مشارکت مردم تأثیرگذار است و تأثیر به سزایی در افزایش انگیزه مردم برای حضور پای صندوقهای رأی دارد. امیدواریم شورای نگهبان در زمینه احراز صلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی موفقیتآمیز و به خوبی عمل کند. البته شورای نگهبان در ادوار مختلف انتخابات و در بررسی صلاحیتها به خوبی عمل کرده، اما الان شرایط به گونهای شده که ممکن است به دلیل مسائل مختلف کشورمان از جمله تحریمها، تا حدی دلسردی وجود داشته باشد و این موضوع باید مورد توجه باشد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: منظور بنده آن نیست که نمایندگان فعلی مجلس شورای اسلامی کار خود را به خوبی انجام ندادند، اما مردم بعضاً میگویند نمایندگان مجلس یازدهم چقدر در این چهار سال موفق بودند و حضور ما پای صندوقهای رأی تا چه حد میتواند اثرگذار باشد که باید پاسخ مشخصی به این سوالات وجود داشته باشد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه بنده شخصاً امیدوارم که اصولگرایان برای انتخابات پیش رو به وحدت و لیست واحد برسند، گفت: البته هنوز چهار ماه تا انتخابات باقی مانده و مذاکراتی بین گروههای مختلف سیاسی در حال انجام است و تاکنون نشستهای خوبی انجام شده و ادامه دارد. امیدوارم اصولگرایان بر مبنای تحلیل شرایط بتوانند به فهرست واحدی برای انتخابات مجلس تهران برسند، از این لحاظ میگویم تهران که در سایر شهرستانها انتخابات زیاد لیستی نیست، اما در تهران معمولاً لیستی است.
میرسلیم متذکر شد: متأسفانه قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی و بخش برگزاری انتخابات تناسبی به تصویب نرسید و ناچاریم که باز هم به صورت فهرستی در کلان شهرهای مانند تهران عمل کنیم. بنده مخالف رأی لیستی هستم، چرا که این رویه باعث کاهش انگیزه مردم میشود.
وی درباره فعالیتهای انتخاباتی حزب موتلفه اسلامی، تصریح کرد: ما از چند ماه پیش برنامههای مفصلی برای انتخابات داشته و سعی کردیم افرادی را که شرایط لازم را دارند، برای شرکت در انتخابات تعیین کنیم. همچنین با دیگر گروههای اصولگرایی هم جلسات و نشستهایی را برگزار کرده و در ادامه هم چنین نشستهایی خواهیم داشت و به دنبال آن هستیم با همه دوستانی که در طیف اصولگرا هستند، جلساتی را برای انتخابات پیش رو داشته باشیم.
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی در پاسخی به سوالی مبنی بر اینکه آیا حزب موتلفه برای انتخابات مجلس دوازدهم لیست جداگانه میدهد یا آنکه با سایر گروههای اصولگرایی ائتلاف میکند، اظهار داشت: چرا که نه، اگر به تفاهم برسیم حتماً ائتلاف میکنیم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در واکنش به سوال دیگری مبنی بر اینکه این تفاهم برای شما چه معنایی دارد و آیا حزب موتلفه باید از کرسیهای مجلس تعداد مشخصی سهم داشته باشد تا با دیگر گروههای اصولگرایی ائتلاف کند یا خیر، گفت: بحث بر سر سهمخواهی نیست، بلکه باید به یکسری اصول توجه کنیم و نباید اصول را زیر پا بگذاریم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: شایستگی و سوابق افرادی که قرار است به عنوان نماینده مجلس شورای اسلامی انتخاب شوند، برای ما اهمیت زیادی دارد و قدرت تصمیمگیری و شناخت قانونی از مسائل از جمله موضوعات مهمی است که داوطلبان انتخابات مجلس شورای اسلامی باید داشته باشند. نباید صرفاً بر اساس رفاقت یا همگروهی برای انتخابات و لیستبندیها تصمیمگیری کرد، بلکه شایستگی افراد اهمیت بیشتری دارد و باید مدنظر قرار گیرد.
علیزاده طباطبایی: اجازه شکلگیری اقلیت قدرتمند در مجلس دوزادهم را ندادند.
به گزارش اترک، محمود علیزاده طباطبایی، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی در گفت و گو با خبرآنلاین در پاسخ به سوال درباره برنامه حزب کارگزاران در انتخابات پیش رو گفت: حزب کارگزاران سازندگی خارج از چارچوب اصلاحطلبان اقدامی انجام نمیدهد. جمعبندی اصلاحطلبان به این ترتیب بود که در انتخابات شرکت کنند اما با طرح پیش ثبتنام که در مجلس تصویب شد امکان حضور را از اصلاحطلبان گرفتند که این اقدام بر خلاف نظر مقام معظم رهبری است که بر حضور حداکثری تاکید کردند.
در حقیقت مجلس و شورای نگهبان با تصویب این قانون، عملاً با نظر رهبری در مورد انتخابات و افزایش مشارکت در انتخابات و برگزاری انتخابات پر شور مخالفت کردند و مانع حضور حداکثری شدند، در نتیجه وقتی قضیه پیش ثبتنام مطرح شد شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی اعلام کرد که هیچکدام از اعضای حزب کارگزاران سازندگی در انتخابات مجلس دوازدهم ثبتنام نکند، البته این سیاست کلی همه اصلاحطلبان بود چرا که با مطرح شدن پیش ثبتنام امکان نامنویسی نبود و فرصت ثبتنام را گرفتند. با این وجود تعدادی در انتخابات ثبتنام کردند که اگر صلاحیت آنها تایید شود و لیست قابل اعتماد و مورد تایید اصلاحطلبان باشند.
ممکن است اصلاحطلبان وارد عرصه انتخابات شوند اما با وجود اینکه حضور فعال مردم در انتخابات از جمله برنامههای مقام معظم رهبری است اما این برنامه در سیاست شورای نگهبان و اصولگرایان نیست چراکه هر اندازه انتخابات به صورت محدودتری برگزار شود، شانس موفقیت آنها افزایش پیدا میکند اما انتخابات هر اندازه گستردهتر برگزار شوند، شانس پیروزی اصولگرایان کمتر است. در نتیجه اصولگرایان اجازه نمیدهند سیاستهای رهبری در انتخابات اعمال شود و حضور حداکثری مردم در انتخابات اعمال شود.
وی در خصوص افراد ثبت نام کننده این حزب در انتخابات مجلس نیز خاطر نشان کرد: حزب کارگزاران سازندگی رسماً به اعضا اعلام کرد که کسی در انتخابات ثبتنام نکند اما امکان دارد از نسل جوان افرادی نام نویسی کرده باشند که بعد از تایید صلاحیت آنها به جمعبندی برسیم اما هنوز چنین جمعبندی وجود ندارد و اطلاع نداریم که چه کسانی از حزب کارگزاران سازندگی در انتخابات مجلس دوزادهم ثبتنام کردند.
وی در واکنش به ادعای پرویز سروری، عضو شورای مرکزی شورای ائتلاف اصولگرایان که گفته بود احتمالا اصلاح طلبان با محوریت کارگزاران واحد انتخابات خواهند شد؛ گفت: ورود اصلاحطلبان به انتخابات با محوریت کارگزاران دروغ و شایعه است چراکه حزب کارگزاران سازندگی خارج از چارچوب اصلاحطلبان اقدامی انجام نمیدهد و در حال حاضر هم لیستی ندارد.
در حقیقت کار به جایی رسیده که هیئت های اجرایی حتی اصولگرایان را هم ردصلاحیت میکنند، به عبارتی دایره را آنقدر تنگ کردند که خودشان هم در آن جا نمیشوند چه برسد به کارگزاران و اصلاحطلبان.
در مجموع اصلاً امکان شکلگیری ائتلاف در اصلاحطلبان با محوریت کارگزاران وجود ندارد. در مجلس یازدهم که چنین ائتلافی شکل گرفت، توطئهای به نام پیش ثبتنام نبود که فرصت نامنویسی را از همگی بگیرند. در آن زمان عدهای ثبتنام کردند و وارد عرصه انتخابات شدند اما در این دوره از انتخابات مجلس دوازدهم کسی ثبتنام کرده که ائتلاف شکل بگیرد.
او درباره احتمال ائتلاف اصلاح طلبان با حزب اعتدال و توسعه نیز گفت: از حزب اعتدال و توسعه چند نفر از جمله محمدباقر نوبخت و سورنا ستاری در انتخابات مجلس دوازدهم ثبتنام کردند. در مجموع حزب اعتدال و توسعه خود را اصلاحطلب ارزیابی نمیکند بلکه حزب مستقلی است که در میان احزاب اصلاحطلب قرار ندارد لذا امکان دارد حزب اعتدال و توسعه لیست بدهد که اگر این کار را انجام دهد و افراد مورد اعتماد در آن حضور داشته باشند بعید نیست که اصلاحطلبان از لیست مذکور حمایت کنند.
در هر صورت حزب کارگزاران سازندگی تلاش کرد که مانند مجلس پنجم حداقلی را در مجلس داشته باشد چراکه یک حداقل قدرتمند میتوانست کارساز و موثر باشد اما آقایان متوجه این برنامه شدند و از طریق ابزارهایی مانند ارسال پیامک با این مضمون که هر فردی قبلاً صلاحیتش رد شده، این بار هم ردصلاحیت میشود و همچنین طرح قضیه پیش ثبتنام، مانع شکلگیری همین حداقل قدرتمند در مجلس شدند. البته آقایان نیازی به برگزاری انتخابات پرشور ندارند چراکه اینها مجلس انقلابی میخواهند که در نتیجه انتخابات پرشور مجلس انقلابی نمیشود بلکه مجلس معتدل و قانونی میشود.