طی سال گذشته جریان گاز صنایع خراسان شمالی حدود ۵۰ روز در زمستان سال گذشته به دلیل برودت هوا و تامین سوخت بخش خانگی قطع شد وشاهد محدود شدن گاز مصرفی صنایع استان بودیم، که با کاهش مصرف گاز صنایع بزرگ استان تبعاتی همچون کاهش راندمان تولید این صنایع را به دنبال داشت.
هر سال با شروع فصل زمستان و کاهش دما صنایع نظیرنیروگاه برق سیکل ترکیبی شیروان، پتروشیمی بجنورد، آلومینای ایران، کارخانجات ریخته گری و لوله گستر اسفراین و بسیاری از واحدهای تولیدی استان با تهدید قطع گاز و کاهش تولید مواجه اند.
در مواقع قطعی گاز تنها راهحل استفاده از سوخت جایگزین است بنابراین دراین شرایط کمبود گاز این واحدها باید تمهیدات لازم را از هم اکنون برای عدم کاهش و توقف تولید به کار بندند.
افزون بر این به گفته کارشناسان استفاده از سوخت دوم آلودگیهای زیستمحیطی به دنبال دارد بنابراین بهترین راهکار برای ممانعت از این مشکلات و آسیبها، سرمایهگذاری بیشتر بر روی کاهش و صرفهجویی انرژی توسط مشترکان خانگی است.
طی سال گذشته بارها شاهد رکوردزنی درمصرف گاز بودیم و با وجود اطلاعرسانیهای فراوان؛اما هنوز هم بخش خانگی در کشوربسیاربیشترازاستاندارد مصرف میکند ولذا در این زمینه تدابیری از جمله شیوههایی همچون افزایش تعرفه و چندین برابر کردن هزینه مصرف مشترکان پرمصرف و... اعمال شد.
وقتی مصرف گاز بسیار بیشتر از حد معمول میشود تولید برق هم با مشکل مواجه خواهد شد و با توجه به اینکه سیستم زنجیروار به هم متصل است برای مدیریت مصرف سوخت در کشور، اعمال خاموشیها بهکل استانها تکلیف میشود.
در این راستا فرهنگ سازی برای مصرف بهینه انرژی و اندیشیدن تمهیدات مورد نیاز صنایع ضروری است تا خطوط صنایع استان به علت نداشتن سوخت و انرژی تعطیل نشوند.
اکنون که شاهد رخ نمایی زمستان در پاییز بارش باران و برف و سفید پوش شدن ارتفاعات برخی مناطق استان هستیم و باتوجه به موقعیت سردسیری استان و با تداوم سرمای هوا و افت دما طی ماه های پیش رو در منطقه، باید دید برای جلوگیری از اختلال در تولید وبرای مدیریت مصرف قطع گاز نیروگاهها و بسیاری از واحدهای تولیدی چه تمهیداتی انجام شده است تا امسال این واحدها با مشکل مواجه نشوند.
مدیریت در مصرف موجب رونق تولید در فصل سرما میشود
مدیرعامل یکی از واحد تولیدی مواد پلاستیکی دراستان در این باره می گوید: برای مصرف بهینه انرژی نیازمند فرهنگ سازی در جامعه هستیم تا خطوط صنایع استان به علت نداشتن سوخت و انرژی تعطیل نشوند.
وی همفکری و هم افزایی برای پایدار کردن انرژی در بخشهای صنایع و خانگی و استفاده از سوخت جایگزین برای برخی از بخشها را برخی از راهکارها عنوان می کند و می گوید: تولید مستمرمحرکهای اقتصادی درجهت رونق اقتصادی در بخشهای مختلف صنایع بزرگ استان است که در فصول مختلف سال باید تولید این واحدها ادامه داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته سختی های زیادی را درفصل سرما متحمل شدیم، می افزاید: با محدودیت های حوزه انرژی واحدهای تولیدی با مشکلاتی مواجه میشوند وتولید متاثر از این مشکلات کاهش می یابد.
تولیدکنندگان با ایجاد محدودیت های انرژی در فصول سال متضرر می شوند
مدیر عامل واحد تولیدی مواد لبنی استان نیز با بیان اینکه در فصل سرما وضعیت تولید در واحدهای مختلف متفاوت است، می گوید: شاید واحدی با قطعی انرژی آسیب چندانی نبیند ولی واحدهایی همچون تولید مواد لبنی نیازضروری به انرژی دارند و با ناترازی و قطع گاز و برق و درنتیجه این اقدام ضرر زیادی به ویژه در بخش مواد اولیه به آنها وارد میشود.
این تولیدکننده بابیان اینکه افزون بر شرایط اقتصادی و بازار تولیدکنندگان استرس قطعی انرژی در ماههای مختلف نیز برای تولیدکنندگان ایجادشده است، ادامه می دهد: تولیدکنندگان که در سختترین شرایط برای توسعه کشوردرعرصه تولید فعالیت میکنند، انتظار دارند تا مسئولان باری از دوش این قشر بردارند و آنها را حمایت کنند.
صنایع خراسانشمالی نسبت به ذخیره سازی سوخت دوم اقدام کنند
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار خراسان شمالی در این خصوص با اشاره به اینکه صنایع استان باید نسبت به ذخیره سازی سوخت دوم اقدام کنند، می گوید: اقدامات در این باره در حال انجام است، با توجه به اینکه این استان به خط انتقال سوخت متصل نیست، ذخیره سازی سوخت مایع برای مصرف در زمان قطعی گاز، باید مورد توجه باشد.
حسن ناهیدی تصریح می کند: سال گذشته در زمان بحران قطعی گاز، اقدامات خوب و مناسبی انجام شد و امسال هم مدیران باید تلاش کنند تا در فصل سرما با کمترین مشکل در تامین انرژی روبه رو شوند.
وی می گوید: ۹۴ درصد از ظرفیت ذخیرهسازی سوخت به وسیله صنایع استان تکمیل شده است و امید می رود در فصل سرما مشکلی در این باره وجود نداشته باشد.
ناهیدی با بیان اینکه تجهیز و آمادگی تمام واحدهای تولیدی در استان به دلیل وجود ناترازی انرژی ضروری است، ادامه می دهد: دوگانه سوز شدن ۲۰ درصد از نانوایی ها، تجهیز مرغداری ها و گلخانه داران به سیستم های گرمایشی و تامین سوخت جایگزین گاز از دیگر مواردی است که باید برای مدیریت بحران در فصل سرما و در زمان قطعی احتمالی گاز مدنظر قرار گیرد.
تدابیر لازم جهت مشکل ناترازی گاز در فصل سرما ضروری است
مدیرکل پدافند غیرعامل استانداری خراسان شمالی در این خصوص می گوید: در زمستان و فصل سرمای پیش رو مشکل ناترازی گاز، جدی است و باید تدابیر لازم در این باره اندیشه شود.
طاهر رستمی با بیان اینکه بر اساس پیش بینی هواشناسی، اواخر دی و اوایل بهمن ماه با سرما و افت دمای هوا روبه رو هستیم، می افزاید:از این رو باید اقدامات لازم برای مدیریت شرایط بحران در زمان قطع احتمالی گاز انجام شود.
وی بر دوگانه سوز شدن ۲۰ درصد از نانوایی های استان تاکید می کند تا در زمان قطع گاز، تامین نان مورد نیاز مردم با مشکل مواجه نشود و تامین نان، تحت شعاع قطعی گاز و کمبود سوخت قرار نگیرد.
مدیرکل پدافند غیرعامل استانداری خراسان شمالی خاطرنشان می کند: تمام واحدهای تولیدی استان، گلخانه داران و مرغداران و همچنین دستگاه های اجرایی باید برای دوگانه سوز کردن سوخت و تدابیر لازم را برای تامین سوخت جایگزین اقدام کنند، تا فعالیت این واحدها در فصل سرما مختل نشود.
رستمی با اشاره به احتمال مشکل محدودیت برای مصرف گاز در فصل زمستان، تاکید می کند: مصرف برق و گاز در ادارات باید مدیریت شود و ادارات باید برای مدیریت مصرف برق، استفاده از انرژی های تجدیدپذیر را مد نظر قرار دهند همچنین نصب و راه اندازی مولد برق اضطراری باید در ادارات مورد توجه قرار گیرد.
ذخیره سازی سوخت دوم صنایع استان وضعیت خوبی دارد
مدیر شرکت پخش فرآوردههای نفتی منطقه خراسان شمالی نیز درخصوص ذخیره سازی سوخت دوم صنایع در زمان بحران و قطعی گاز، می گوید: تاکنون ۹۴ درصد از ظرفیت ذخیره سازی صنایع بزرگ استان تکمیل شده است.
احمدنیا اظهار می کند: ظرفیت مخازن ذخیره سازی سوخت جایگرین در پتروشیمی و نیروگاه شیروان به صورت کامل پُر شده است ونیروگاه سیکل ترکیبی شیروان نیزدر حال افزایش ظرفیت برای ذخیره سازی سوخت دوم مورد نیاز است.
وی با بیان اینکه دراستان میزان ذخیره سازی نفتگاز استان در وضعیت قابل قبول است و همچنین پنج برابرمیانگین کشوری بنزین ذخیرهسازی شده است و نگرانی در تامین این فرآورده ها وجود ندارد، می افزاید: با توجه به اینکه خراسان شمالی در انتهای رینگ شبکه گاز قرار دارد و احتمال قطع گاز وجود دارد، با اینکه این احتمال بسیار پایین است اما در صورت احتمال ما آمادگی کامل برای خدمات رسانی به مردم در زمان بحران را داریم.
آغاز طرح پایش مصرف گاز در خراسان شمالی
مدیرعامل شرکت گاز خراسان شمالی نیز با اشاره به آغاز طرح پایش مصرف گاز در خراسان شمالی همزمان با سراسر کشور،می گوید: طرح پایش دمای ادارات، سازمان ها، ارگانها و نهادهای دولتی این استان با فعالیت ۱۰ تیم آغاز شد و براساس مفاد بخشنامه معاون اول رییس جمهور به طور مدام پایش میشوند و رعایت دمای رفاه در وقت اداری و خاموش کردن سامانههای گرمایشی در خارج از وقت اداری و تعطیلات مورد بررسی و کنترل قرار میگیرد.
محمود هاشمی می افزاید: در صورت عدم رعایت، پس از اخطار کتبی و تکرار مجدد نسبت به قطع گاز اداراتی که از مفاد بخشنامه پیروی نمیکنند، اقدام میشود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه سال گذشته ۶ هزار مورد پایش مصرف گاز از ادارهها و سازمانهای دولتی و غیردولتی استان انجام شد، گفت: در ایام سرد تامین گاز پایدار برای بخش خانگی در اولویت قرار دارد و اکنون میزان فشار گاز در خطوط انتقال استان مناسب است و نگرانی در این باره وجود ندارد، اما برای جلوگیری از مشکل نیاز به همراهی مشترکان است تا در فصل سرما دچار بحران نشویم.
به گفته هاشمی اکنون میزان مصرف گاز مشترکان این شرکت به ۱۱ میلیون مترمکعب در روز رسیده است که پیشبینی میشود با سرمای هوا این رقم افزایش یابد.