به گزارش اترک، امروزه تقریبا همه ما با صحنه هایی از متکدیان درخیابان ها، کوچه ها و تقاطع ها در اغلب شهرها پشت چراغ قرمز، سرچهار راه و... مواجه شده ایم.
به همه مقدسات قسم میدهند تا به آنها کمک کنی، آنها روح و روان مردم را نشانه گرفته اند و با ترفندهای مختلف تقاضای کمک میکنند و دست بردار هم نیستند.
گهگاهی اخباری از افراد متکدی حرفهای میشنویم که اوضاع بسیار خوبی دارند و با شنیدن این اخبار تصور میکنیم همه آنها حرفهای هستند اما بسیاری از آنها نیز برای تامین معاش مجبورمیشوند گدایی کنند.
عده ای از آنها به در خانه ها و یا مغازه ها مراجعه می کنند و عده ای دیگر سر میادین شهر و یا سر چهارراه ها در سرما و گرما به گدایی مشغول هستند و هر روز شاهد هستیم که این معضل شکل های متنوعتر و گستردهتر پیدا کرده است.
فقر و نارسایی های معیشتی، همچنان مهمترین عامل تکدیگری است و تاثیر مشکلات اقتصادی و معیشتی در این زمینه قابل کتمان نیست و تقریبا امروز برای بخشی از جامعه به چالش اساسی تبدیل شده است. در این میان، بیشترین آسیب متوجه اقشار ضعیف، طبقات محروم می شود و بخش کمشماری از آنان را در مسیر تکدیگری قرار می دهد.
زنان، مردان، دختران و پسران کم سن سال، برخی آنقدر سماجت به خرج میدهند که گاهی منجر به عصبانیت شهروندان می شوند و عده زیادی هم به دلایل عاطفی و اخلاقی به آنها کمک می کنند.
این معضل حاد اجتماعی ریشه درعوامل بسیاری دارد عواملی نظیر بیکاری، اعتیاد، فقر اقتصادی، مهاجرت، ضعف ارزشهای دینی و فرهنگی، خانواده نابسامان، شکاف طبقاتی، تنبلی و فقدان نگرش منفی به تکدی گری در جامعه را میتوان به منزله علل در این پدیده دخیل دانست که پیامدهای جبران ناپذیر و آسیب های اجتماعی بسیاری را به وجود میآورد.
گرچه در طی دهه های مختلف تا به امروز دولتها و سازمانهای مسئول در زمینه این آسیب اجتماعی طرح ها و وعدههای بسیاری دادهاند و در راستای این وعده دست به تلاشها و اقداماتی زده اند، اما اغلب آن ها موفقیت آمیز نبوده است و این آسیب همچنان به مسیر خود ادامه می دهد.
باید نیازمندان واقعی شناسایی شوند
یکی ازشهروندان که علاقه ای به کمک کردن نشان نمی دهد، میگويد: من به هيچ عنوان تحت تاثير اين گونه مسائل قرار نمي گيرم و هرکسی که در گوشه کنار شهر به گدایی پرداخت این امر دلیل بر نيازمند بودن او نيست و باید نیازمندان واقعی شناسایی شوند.
وی می افزاید: بسیاری از اين افراد به ظاهر نيازمند کمک هستند اما با وجود قابليت هاي فراوان مي تواند از طرق ديگر براي کسب درآمد اقدام کنند.
این شهروند در ادامه با بیان اینکه اغلب نيازمندان واقعي از اين گونه مسائل ابا دارند، ،عنوان می کند: نبايد به هيچ عنوان احساسات خود را بازيچه دست افراد سوء استفاده کننده قرارداد.
وی تصریح می کند: اين در حالي است که با توجه به وضعيت اقتصادي موجود در کشور در واقع کسي که مبادرت به اين نوع اقدامات مي کند آسان ترین مسير را براي کسب درآمد انتخاب کرده است.
یکی دیگر از شهروندان می گوید: آنچه امروزه در جامعه شاهد آن هستیم، افزایش روزافزون این قشراست که هر روز با چهره ها و روش های تازهای به این امر اشتغال دارند. در سال های اخیر میزان زنان متکدی شیوع یافته و این امر ممکن است حاصل نگاه ترحم آمیزتر جامعه نسبت به زنان باشد.
کاظمی می افزاید: گذشته بیشتر در بستر فضاهای شهری از قبیل خیابانهای شلوغ، بازار، کوچه و محلهها و در زدن خانهها این اتفاق صورت میگرفت اما در حال حاضر زنان علاوه بر این اماکن به تکدی گری در ادارات، شرکت ها و سازمان های مختلف روی آورده اند.
افزايش تکدی گری با ترفندها و شگردهای متعدد
یکی از کاسبان با بيان اينکه هر روز افراد زيادي به مغازه اش براي درخواست کمک مراجعه مي کنند، ميگويد: در برخی از موارد به افراد متکدی که تاحدودی شناخت از آنها دارم و یا برخی که وضعیت جسمانی خوبی ندارند در حد توان کمک می کنم.
وی می افزاید: هرچند در شرایط کنونی جامعه بسیاری از مردم در امرار معاش با مشکلات زیادی مواجه هستند، اما همه آنهایی که برای گدایی می آیند، نیازمند نیستند.
وی با اشاره به اینکه در شرايط کنوني شاهد افزايش گدایی با ترفندهاي متعدد و حتی برخی با شگردها در پي نوعي کلاهبرداري و کسب درآمد هستند که باید به این موارد توجه شود.
کمک به نیازمندان واقعی باید توسط نهادهای مربوطه ساماندهی شود
یکی از کارشناسان امور اجتماعی دراین خصوص در گفتگو با خبرنگار ما می گوید: این آسیب اجتماعی باید ریشه یابی شود و دربسیاری از موارد نیازمالی وعدم توانایی و مهارت دلیل اصلی روی آوری به تکدی گری است و مهارت آموزی این افراد مهم است وچاره ای برای رهایی از تکدیگری است وآنها را به سوی شغل دیگری سوق دهد.
وی با بیان اینکه اما شاید فارغ از این موارد تجربه کمکهای مردمی، مشوق گدایی برخی از افراد جامعه می شود، ادامه می دهد: در بسیاری از مواقع مردم با دادن پول و کمک مالی به متکدیان آنها را تشویق به ادامه راه تکدیگری در خیابانهای شهرمیکنند.
وی بر لزوم فرهنگسازی مناسب درجامعه برای جلوگیری ازافزایش این معضل تاکید کرده و می گوید: نیازمندان واقعی باید توسط نهادهای مربوطه شناسایی و ساماندهی شوند و کمک های بی اساس به متکدیان زمینه حضورو فعالیت آنها در خیابانها را افزایش دهند.
این جامعهشناسان عنوان می کند: باید روند کمک کردن از روی احساس که درکشورما مرسوم است، با فرهنگ سازی اصلاح شود و در عوض مردم می توانند در حد توان به افراد نیازمند شناخته شده ویا حاضر در فامیل کمکرسانی کنند.
به اعتقاد این کارشناسان وآسیبشناس اجتماعی پولی که به منظور کمک به بهبود زندگی فرد متکدی به او داده می شود نه تنها به بهبود زندگی فرد نمیانجامد بلکه بیشتر او را گرفتار تکدیگری میکند.
استمرار کمک ها به متکدیان سبب تشویق به این امر می شود
معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی خراسان شمالی در خصوص این معضل در گفتگو با خبرنگار ما استمرار کمک ها به متکدیان را سبب تشویق به این امرعنوان می کند و می گوید: بعد از شناسایی و جمع آوری و تحویل افراد متکدی توسط دستگاه های زیربط، بهزیستی نسبت به شناسایی وغربالگری این افراد اقدام می کند.
حسین خلیل زاده با بیان اینکه افراد با مشکلات جسمانی و روحی و روانی برای درمان به مراکز ارجاع داده می شوند، می افزاید: افراد نیازمند ومشکلات آنها احصا و مورد بررسی قرار گرفته و برای هر یک پرونده حمایتی تشکیل می شود و برای رفع مشکلات آنها اقدام می شود.
خلیل زاده تصریح می کند:افراد معتاد برای طی مراحل درمان به مراکز ارجاع داده می شوند وهمچنین برای کودکان کار مانند کودکانی که اقدام به دست فروشی، فروش گل، روزنامه و غیره می کنند نیزهدایت و جذب شده و پرونده حمایتی تشکیل می شود وهریک بسته به نیازآنها مورد حمایت قرار می گیرند.
وی با بیان اینکه نقطه مشترک درتمام این افراد نیاز مالی است و سبب شده تا آنها را به تکدی گری در خیابان ها بکشاند، می افزاید:هر کسی فکرمی کند خودش به تنهایی به این افراد کمک می کند اما این اقدام منوط به یک فرد نیست و این افراد به صورت روزانه ازسوی تعداد زیادی از افراد مورد ترحم وکمک قرار می گیرند.
معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی خراسان شمالی با بیان اینکه در میان مردم دیدگاه های مختلفی نسبت به این قضیه وجود دارد و اغلب افراد با دلسوزی به این مسئله نگاه و کمک می کنند، می گوید: این کمک ها سبب کسب تجربه موفق برای این افراد متکدی شده و آنها را به امر تکدی گری تشویق می کند.
خلیل زاده با بیان اینکه هرچند نهادهای حمایتی نسبت به کمک به خانواده ها و افراد به علت عدم تمکین مالی اقدام می کنند، اضافه می کند: اما رقمهایی که از محل تکدی گری نصیب آنها میشود بالاتر است و برهمین اساس است که این افراد بار دیگر به این کار برمیگردند و فرزند و یا افراد دیگری راهم با خودش همراه می کند.
وی با بیان اینکه کمک و حمایت ازافراد نیازمند حاضر در فامیل ایراد ندارد اما کمک نسبت به کسانی که شناختی از آنها ندارند اقدام نکنند، اضافه می کند: بگذارید تا سازمان های حمایتی با شناسایی و بررسی ریشه ای مشکلات این افراد اقدام و مشکلات آنها به صورت اساسی بررسی ورفع شود.
وی ادامه می دهد: مشارکت وکمک کردن به سازمان های حمایتی و ارایه کمک از سوی این نهادها به افراد نیازمند، موثرتر خواهد بود.