به گزارش اترک، اقلیم منحصربهفرد و وجود تنوع آب و هوایی در شهرهای خراسان شمالی در طول سال این استان را نهتنها درزمینهٔ تولید محصولات زراعی و باغی به یکی از قطبهای مهم تولیدی و کشاورزی در منطقه و کشور تبدیل کرده بلکه زمینه را برای پرورش انواع دام و طیور و حتی دیگرگونههای ماکیان ازجمله شترمرغ نیز فراهم ساخته است.
شترمرغ گونه بسیار خاصی از پرندگان بی پرواز است که منشأ آفریقایی دارد. این پرنده جثه بسیار بزرگی دارد و تخم آن نیز در بین تمامی پرندگان بیشترین وزن و اندازه را دارا است. شترمرغها به دلیل خواص و منافع پرسود آن، خیلی وقت است که توسط انسانها اهلی شدهاند.
پرورش شترمرغ یکی از راههای کسب درآمد زودبازده و پرسودی است که نسبت به سایر پرندگان مزایایی دارد. بیشتر فعالان و کارآفرینان حاضر در این حوزه معتقدند در آینده نزدیک صنعت پرورش شترمرغ بسیار پررونق و گسترش خواهد یافت.
تقریباً تمامی محصولات شترمرغ از گوشت، تخم و روغن آن گرفته تا پر، پوست، ناخن و مژه آن کاربرد مصرفی دارند.
پرورش شترمرغ نیاز به سرمایه، زمین، مجوزها و شرایط دارد. البته بیشتر پرورش دهنگان با سرمایه و امکانات کم این کار را شروع میکنند و درگذر زمان به مزارع پرورش شترمرغ تبدیل میشوند.
بااینوجود، صنعت پرسود شترمرغ در سایه بیتوجهی مسئولان خراسان شمالی مورد غفلت و بیمهری قرارگرفته این عدم توجه را میتوان نوعی دور ریختن ثروت تلقی کرد!
بیتوجهیهای مسئولان خراسان شمالی به این صنعت تا جایی پیش رفته که کمتر کسی از پرورش شترمرغ در استان مطلع است و حتی شماری از مزارع شترمرغ این خطه از شمال شرق کشور هم به تعطیلی کشیده شده است.
صنعت شترمرغ نیازمند توجه است
ملایجردی یکی از پرورشدهندگان شترمرغ در خراسان شمالی است که در گفتگو با ما با اشاره به وجود برخی مشکلات این حوزه میگوید: تولیدکنندگان خراسان شمالی نهتنها در بخش شترمرغ بلکه در سایر بخشها هم انتظار حمایت از مسئولان را دارند، اگر مسئولان حمایتی ندارند حداقل تولیدکننده را با پا پس نزنند.
وی بابیان اینکه از سال ۹۵ برای راهاندازی صنعت شترمرغ وارد خراسان شمالی شده است، اظهار میکند: پس از گذر از مشکلات و حواشی بسیار موفق به دریافت زمین در بجنورد شدم و سال ۹۶ زنجیره شرکت تعاونی شترمرغ داران اترک راهاندازی شد و سال ۹۷ تسهیلات درخواستی این بخش آزاد و سال ۹۸ هم پروانه بهرهبرداری واحد را دریافت کردیم.
ملایجردی با اشاره به اینکه سال اول مجموعه هزار و ۲۰۰ قطعه جوجه تولید داشتیم، میافزاید: به دلیل اینکه قادر به تکمیل زنجیره، کشتار و... بودیم پروانه واحد را تغییر شاخص داده تا صفرتا صد کارهای مربوط به این حوزه را انجام دهیم.
وی اضافه کرد: باگذشت زمان نیاز به کشتارگاه در این صنعت احساس شد و حدود دو ماه پیش مجوز کشتارگاه دریافت کردیم و در حال حاضر روند عملیات احداث آن طی میشود.
این تولیدکننده میزان اشتغال کنونی در واحد پرورش شترمرغ را ۱۵ نفر اشتغال مستقیم و ۳۰ نفر اشتغال غیرمستقیم اعلام و اظهار میکند: شترمرغ صنعتی است که قابلیت افزایش اشتغال و درآمدزایی دارد اما باید حمایت شود.
ملایجردی اظهار میکند: صنعت شترمرغ تنها بسنده به گوشت نیست بلکه پر، پوست، چربی، ضایعات و... آنهم قابلاستفاده است و با تکمیل زنجیره میتوان درآمد خوبی برای استان ایجاد کرد.
وی با اشاره به اینکه تمام تخمهای تولیدی داخل استان قرار دارد، تصریح میکند: ازلحاظ بهداشتی و ازنظر دامپزشکی امکان اینکه تأمین تخم از شهر دیگری انجام شود وجود ندارد.
این تولیدکننده صنعت شترمرغ در خراسان شمالی با اشاره به وجود برخی مشکلات در این حوزه میگوید: اکنون تأمین خوراک شترمرغ مشکل اساسی است و دولت تصور دارد که با جراحی اقتصادی اقدامات خوبی انجام داده اما به نظر بنده هیچ بررسی و کارشناسی برای این جراحی قابلپذیرش نیست چراکه دولت از تولیدکنندگان و استانها نظرخواهی نداشته که تبعات این جراحی چه چیزهایی به همراه خواهد داشت.
وی اظهار میکند: درست است که پول بهصورت یارانه بهحساب خانوار واریز میشود اما برای تولیدکننده اینطور نیست و روزبهروز قیمت گوشت و مرغ افزایش مییابد.
ملایجردی اضافه میکند: قبلاً سویا را کیلویی چهار و ۵۰۰ تومان تهیه میکردیم اما الان قیمت آن به کیلویی ۲۰ هزار تومان افزایشیافته است، دولت از پایان سال گذشته تا به امروز هیچ نهاده دولتی در اختیار ما قرار نداده است و بهعنوان نماینده شترمرغ داران کشور و عضو کارگروه شترمرغ در وزارت جهاد کشاورزی اعلام میکنم که این مشکلات در تمام استانها وجود دارد.
وی میافزاید: شرکت تعاونی تأمین نیاز شترمرغ داران سپهر پارس با گستره تولیدکنندگان سراسر کشور را در خراسان شمالی با عضوگیری از ۱۳ استان کشور راهاندازی کردیم اما دریغ از کوچک نرین حمایت.
ملایجردی با اشاره به اینکه هشت واحد دارای مجوز و یک واحد بدون مجوز در استان فعالیت داشتهاند، اظهار میکند: به علت قیمت بالای نهادههای آزاد و عدم پرداخت نهادههای دولتی، دو سه مزارع مجوز دار پرورش شترمرغ خراسان شمالی به تعطیلی کشانده شدند چراکه هیچ ثباتی برای این صنعت قائل نمیشوند بااینوجود تولیدکننده با چه امید و دلگرمی باید ادامه فعالیت بدهد؟!
وی بابیان اینکه برای افزایش نیروی کار باید ورودی اطمینان دار و حمایت مسئولین را داشته باشیم، میافزاید: با توجه به خشکسالیها و کمآبی که داریم شترمرغ بهترین گزینه برای تولید است و دولت چه بخواهد چه نخواهد محکوم به حمایت از ما است چراکه شترمرغ تنها موجودی است که هزینه کمتری میخواهد.
ملایجردی بابیان اینکه سویا، ذرت، جو، گندم، یونجه و سبوس خوراک اصلی شترمرغ محسوب میشوند، اضافه میکند: یک شترمرغ مولد در سال یک تن خوراک میخورد ولی یک گاو مولد در سال 12 تن خوراک نیاز دارد که تولید یک قطعه مولد 30 جوجه در سال است و این تعداد هرکدام در یک دوره پروار350 کیلو خوراک میخورد و یک تن هم گوشت خالص باکیفیت میدهد ولی یک گاو مولد یک گوساله میدهد و 10 تن خوراک میخورد تا 500 کیلو شود و گوشت خالص آن 250 کیلو است.
وی تصریح میکند: بااینکه تولیدکنندگان و صاحبان این صنعت بهخصوص در استان خراسان شمالی ضربه خورده و تحمل میکنند اما دیری نیست که همه مسئولان به اهمیت و وجود صنعت درآمدزای پرورش شترمرغ پی ببرند.
وی میگوید: با توجه به سود ده بودن این صنعت، طرح توسعهای شامل ایجاد کشتارگاه، بستهبندی محصولات جانبی و... را در دستور کارداریم و از طرفی هم با توجه به بازار فعلی کشش خوبی ندارد افزایش تولید نوعی خودکشی تلقی میشود و این امر هم فقط به خاطر عدمحمایت دولت است.
ملایجردی تصریح میکند: بااینکه صنعت شترمرغ ۲۵ سال است وارد کشور شده اما هنوز در وزارتخانه جهاد کشاورزی کرسی به نام این صنعت نداریم و بارها نامهنگاری کردهایم که صنعت شترمرغ فاقد جایگاه، بیهویت و بدون نام بوده و نیازمند توجه است اما متأسفانه تاکنون اقدامی انجامنشده است.
این تولیدکننده شترمرغ در خراسان شمالی میگوید: صنعت شترمرغ استان قابلیت صادرات دارد اما باوجود محدودیتهای در استان این امر قابل انجام نیست که با راهاندازی کشتارگاه مختص به خود این معضل هم رفع و بحث صادرات صورت خواهد گرفت.