ورود به حساب کاربری
ایجاد حساب کاربری
اطلاع رسانی

با توجه به افزایش هزینه‌های تولید روزنامه در چند ماهِ اخیر، و تلاش ما در راستای ادامه انتشار روزنامه «اترک» به‌روال معمول و حفظِ کیفیت و تیراژ روزنامه، ناگزیر به حذفِ امکان بازدید رایگان سایت و به‌تبع آن فروشِ آنلاین مطالب از طریق سایت هستیم. بنابر وضعیتِ اقتصادی اخیر، خاصه گرانی و نبودِ کاغذ موردنیاز برای انتشار روزنامه، در صورتی‌ که متقاضیِ بازدید از سایت روزنامه هستید و جهتِ یاری به امر فرهنگی و امکان ادامه انتشار روزنامه در این مسیر نیز ما را همراهی کنید.

چانچه تا اکنون عضو سایت نیستید، بر روی گزینه ثبت نام کلیک کنید.

چنانچه قبلا ثبت نام کرده‌اید، بر روی گزینه ورود به سایت کلیک کنید.

خبرهای روز

سنگ‌اندازی اسراییل پیش پای برجام

گروه سیاسی: در حال حاضر گمانه زنی ها درباره توافق برجام همچنان ادامه دارد، زیرا هیچکدام از طرف های مذاکراتی جزئیاتی از این توافق و خواسته های طرفین را درز نداده اند، هرچند برخی رسانه ها نقل قول های از منابع آگاه و ... زده اند، اما به نظر می رسد این مصاحبه ها بیشتر برای محک زدن واکنش طرفین است.

شبکه الجزیره به نقل از منابع آگاه ادعا کرد که پیشنهاد اتحادیه اروپا برای احیای برجام چهار مرحله و دو دوره زمانی را شامل می شود که هر کدام ۶۰ روزه است. به طوری که در روز اول امضای توافق ۱۷ بانک و ۱۵۰ نهاد اقتصادی رفع تحریم می‌شوند و از همان روز اول اجرای توافق، تهران به طور تدریجی شروع به کاهش گام‌های هسته‌ای خود می‌کند و حتی خبرهای غیررسمی بخش‌هایی از توافق جدید ایران و ۵+۱ حکایت از این دارد که آمریکا حداقل تا ۵سال دیگر اجازه خروج از برجام را ندارد و از همان روز نخست ۳فرمان اجرایی ترامپ تعلیق می‌شود و همان نهادهای اقتصادی و ۱۷بانک هم در این روز از تحریم خارج می‌شوند. همزمان با اجرای توافق، ۷ میلیارد دلار از اموال بلوکه شده ایران در کره جنوبی آزادسازی خواهد شد.

همچنین گفته شده در پیشنهادی ایران آمده که اگر واشنگتن بار دیگر از توافق خارج شد باید غرامت مالی پرداخت کند و گمانه زنی ها حکایت از این دارد که طرف های اروپایی با این بند از پیشنهاد موافق هستند، زیرا به طور قطع خسارت خروج آمریکا از برجام بر آنها هم تحمیل شده است.

طبق برخی گمانه زنی ها در حال حاضر میزان تولید نفت ایران به 2.5 میلیون بشکه در روز رسیده و گفته شده که ایران گفته تا 3 ماه دیگر می تواند تولید نفت خود را به 3.5 میلیون بشکه در روز برساند و این موضوع می تواند بازار نفت جهانی را تنظیم کندف حالا با توجه به اینکه قیمت گاز در اروپا رکورد زده و نیروگاه اوکراینی به دلیل خطرات در آستانه ای تعطیلی است و از طرف دیگر کم کم وارد پاییز و فصل سرما می شویم اروپایی ها تمایل دارند این توافق حداکثر تا 120 روز آینده نهایی شود و این به معنای این است که قدم های نخست توافق باید از همین شهریور ماه آغاز شود تا راستی آزمایی و امضای نهایی اجرای برجام به ابتدای آذرماه که آغاز سرما هست برسد، البته خبرها حکایت از این دارد که در همین مراحل مقدماتی و راستی آزمایی صادرات نفت ایران افزایش خواهد یافت و بانک ها و شرکت های ایرانی هم از زیر یوق تحریم ها خارج می شوند.

این در حالیست که یک پایگاه خبری آمریکایی گزارش داد: مقامات کاخ سفید در روزهای اخیر به صهیونیست‌ها اطمینان داده‌اند که در مذاکرات برجامی هیچ امتیاز جدیدی به ایران داده نشده است و حصول توافق هم قریب‌الوقوع نیست.

پایگاه خبری –تحلیلی آکسیوس در گزارش خود به نقل از مقامات آمریکایی و صهیونیستی تصریح کرد: اگرچه دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در روزهای اخیر تلاش کرده است به اسرائیل اطمینان دهد که در مذاکرات احیای برجام امتیاز جدیدی به ایران نداده است، مقامات اسرائیلی می‌گویند که آنها اطمینان ندارند.

بنابر این گزارش، مقامات کاخ سفید در روزهای گذشته به همتایان اسرائیلی خود اطمینان داده‌اند که علی‌رغم وجود برخی گزارشات در رسانه‌ها مبنی بر امتیازدهی واشنگتن به تهران در جریان مذاکرات وین، آمریکا هیچ امتیاز جدیدی به ایران نداده است.

یک مقام آمریکایی به این پایگاه خبری گفت: توافق در وین ممکن است نسبت به دو هفته پیش نزدیک‌تر باشد، اما همچنان نتیجه مذاکرات دارای ابهام است زیرا هنوز شکاف‌هایی وجود دارد. در هر حال، توافق قریب‌الوقوع به‌نظر نمی‌رسد.

آکسیوس افزود: مقامات اسرائیلی تایید کردند که در روزهای اخیر گفت‌وگوهای زیادی با ایالات متحده صورت گرفته است و در حالی که بیشتر بحث‌ها پشت درهای بسته انجام و دشوارتر شده است، هدف این بوده است که مطمئن شود کاخ سفید متوجه شده که نگرانی‌های اسرائیل چقدر جدی است.

در همین راستا، ایال هولاتا، مشاور امنیت ملی رژیم صهیونیستی قرار است روز سه‌شنبه به واشنگتن برود و در کاخ سفید با جیک سالیوان همتای آمریکایی خود دیدار کند.

نکته مهم این است که نگرانی در اسرائیل با این واقعیت تشدید شد که این رژیم در حال حاضر درگیر یک کارزار انتخاباتی است. اگر توافق هسته ای قبل از انتخابات نوامبر اعلام شود، می تواند امتیاز سیاسی بزرگی به بنیامین نتانیاهو، رهبر مخالفان بدهد تا علیه یایر لاپید، نخست وزیر فعلی استفاده کند.

پیش از این هم مقامات آمریکایی اظهار کرده بودند که طی هفته گذشته، مقامات کاخ سفید به همتایان اسرائیلی خود اطمینان دادند که علیرغم ادعاهای منتشر شده در رسانه ها، هیچ امتیاز جدیدی به ایران داده نشده است. اما پنجشنبه گذشته مقامات ارشد اسرائیلی به خبرنگاران گفتند که لاپید به کاخ سفید گفته است که پیش نویس اتحادیه اروپا فراتر از توافق 2015 است و از خطوط قرمز خود دولت بایدن عبور می کند.

کاخ سفید که از گزارش رسانه ها غافلگیر شده بود، در روزهای پنجشنبه و جمعه به دنبال این بود که یک بار دیگر اسرائیلی ها را قانع کند که این دولت بایدن نیست که امتیاز ارائه می دهد، بلکه ایران است که از درخواست خود مبنی بر حذف سپاه پاسداران از . لیست سیاه تروریسم خارجی ایالات متحده صرف نظر کرده است.

اما در شرایط کنونی خبرهای رسیده حکایت از این دارد که وزرای خارجه برای توافق نهایی و امضا حضور خواهند داشت اما زمان دقیق آن مشخص نیست و بعد از ان ۶۰ روز بعد برای تایید نهایی دوباره مذاکرات جمع بندی اتفاق می افتد این ۶۰ روز برای آن است که مجلس در کشور ما و طرف‌های مقابل کارهای لازم را انجام دهند و هر آنچه لازم است تصویب کنند . در مرحله ای بعد ۶۰ روز زمان اجرای برجام به طور کامل آغاز می‌شود و ۷ روز قبل از روز باز اجرا، بناست همان برجام دوباره شروع به کار کند. در این روز آن فرامین اجرایی که تعلیق شده بود به طور کامل لغو می‌شوند. نکته دیگر اینکه مواد هسته ای  این است که 45 روز بعد از روز باز اجرا همه طرفین باید اجرای تعهدات خود را تکمیل کرده باشند.

همچنین طبق تدبیری که شده از روز جمع‌بندی توافق که تحریم برخی نهادهای اقتصادی و ۱۷بانک برداشته می‌شود ایران می‌تواند راستی‌آزمایی را تا ۴ماه بعد انجام دهد، از طرفی از فردای روز تایید تا روز باز اجرا هم فرصت اصلی راستی‌آزمایی است. نکته این است که کمیسیون همه چیز اجماعی است و اگر ایران هم با پیشنهادات موافقت نکند عملا تصمیم اتخاذ نمی‌شود.  به گفته نماینده ایران در مذاکرات طرف مقابل تا پایان دوره اول بایدن قطعا از برجام خارج نخواهد شد. از طرفی اگر فردای انتخابات آینده رئیس جمهور آینده بخواهد از برجام خارج بشود طبق توافق باید ۳ سال بگذرد و این با ۲ و نیم سال آینده دوره بایدن  ۵ و نیم سال می شود.

به گزارش اترک، باید متذکر شد که اگرچه موضع رسمی کابینه اسرائیل مخالفت با بازگشت ایالات متحده به توافق هسته ای 2015 است، اما چندین مقام ارشد دفاعی و اطلاعاتی فعلی و سابق متفاوت فکر می کنند. ژنرال آهارون هالیوا، رئیس کنونی اطلاعات نظامی اسرائیل، چندین بار در ماه‌های اخیر به کابینه امنیتی گفت که بازگشت به توافق هسته‌ای 2015 منافع اسرائیل را تامین می‌کند. بنی گانتز، وزیر دفاع نیز به طور خصوصی گفته که برزخ فعلی با ایران بدتر از بازگشت به توافق است.

ژنرال بازنشسته تامیر هیمن، رئیس سابق اطلاعات نظامی اسرائیل نیز روز جمعه در توییتر نوشت که توافق مورد بحث بد است، اما همچنان برای عقب انداختن برنامه هسته ای ایران و باقی گذاشتن زمان برای آماده کردن گزینه نظامی ضروری است.

در این شرایط، کاخ سفید و وزارت خارجه همچنان در حال بررسی و مطالعه واکنش ایران به پیش نویس توافقنامه اتحادیه اروپا هستند. مشخص نیست که ایالات متحده چه زمانی پاسخ خود را به صورت خصوصی و عمومی خواهد داد.

تبلیغ

ارسال دیدگاه شما

روزنامه در یک نگاه
ویژه نامه
پرتال استانداری خراسان شمالی
بالای صفحه