نرخ تورم نقطهای اردیبهشت ماه ١٤٠١ در مقایسه با ماه قبل ٣,٧ واحد درصد افزایش یافته است. نرخ تورم نقطهای گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» با افزایش ٦,٠ واحد درصدی به ٤٩.٤ درصد و گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» با افزایش ٢.٧ واحد درصدی به ٣٤.٠ درصد رسیده است.
این در حالی است که نرخ تورم نقطهای برای خانوارهای شهری ٣٩,٢ درصد میباشد که نسبت به ماه قبل ٤.٠ واحد درصد افزایش داشته است. همچنین این نرخ برای خانوارهای روستایی ٤٠.١ درصد بوده که نسبت به ماه قبل ٢.٩ واحد درصد افزایش داشته است.
نرخ تورم ماهانه اردیبهشت ١٤٠١ به ٣,٥ درصد رسیده که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل، ٠.٢ واحد درصد افزایش داشته است. تورم ماهانه برای گروههای عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» و «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» به ترتیب ٣.٣ درصد و ٣.٧ درصد بوده است. منظور از نرخ تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه قبل میباشد.
نرخ تورم ماهانه برای خانوارهای شهری ٣,٧ درصد میباشد که نسبت به ماه قبل ٠.٥ واحد درصد افزایش داشته است. همچنین این نرخ برای خانوارهای روستایی ٢.٨ درصد بوده که نسبت به ماه قبل ١.٢ واحد درصد کاهش داشته است.
نرخ تورم سالانه اردیبهشت ماه ١٤٠١ برای خانوارهای کشور به ٣٨,٧ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، ٠,٥ واحد درصد کاهش نشان میدهد. منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن میباشد.
همچنین نرخ تورم سالانه برای خانوارهای شهری و روستایی به ترتیب ٣٨,٣ درصد و ٤٠.٨ درصد میباشد که برای خانوارهای شهری ٠,٤ واحد درصد کاهش و برای خانوارهای روستایی ٠.٨ واحد درصد کاهش داشته است.
در گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به گروه «روغن و چربیها» (روغن نباتی جامد و روغن مایع)، گروه «قند و شکر و شیرینی» (قند، شکر و نبات) و گروه «نان و غلات» (نان باگت، ماکارونی و رشته آش) میباشد. در گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» گروه «حمل و نقل» (انواع کرایه)، گروه «هتل و رستوران» (ساندویچ و انواع غذاهای سرو شده در رستوران) و گروه «بهداشت و درمان» بیشترین افزایش قیمت را نسبت به ماه قبل داشتهاند.
دامنه تغییرات نرخ تورم سالانه در اردیبهشت ماه ١٤٠١ برای دهکهای مختلف هزینهای از ٣٧,٧ درصد برای دهک نهم تا ٤١.٢ درصد برای دهک اول است.
افزایش افسارگسیخته مواد غذایی در هفتههای گذشته جامعه را با بحرانی جدی رو به رو کرد و بسیاری از مردم را در شوک فرو برد. حال، علیرغم آن که بعد از هر تورمی، انتظار میرود که تا مدتی جامعه در سکون باشد؛ محمد یوسفی آرامش، صادرکننده و رئیس کمیسیون اقتصاد و اشتغال مجمع ملی جوانان استان مازندران، تورم اخیر کشور را پس لرزههای اولیه از بحرانی جدیتر برای ایران میداند.
یوسفی آرامش مطرح کرد: متاسفانه شرایط سیاسی کشور روسیه از هر جهات بر شرایط اقتصادی ایران تاثیر منفی گذاشت. جنگ اکراین و روسیه، به صورت جدی جهان و علی الخصوص ایران را در یک بحران جدی قرار داده است؛ بسیاری انتظار دارند که پس از این گرانیها تا مدتی شرایط آرامتر شود؛ اما متاسفانه باید مطرح کنم که تاثیر گرانیهای اخیر به زودی اثر تورمی خود بر دیگر بازارها و صنایع را نیز آشکار خواهد کرد؛ اصولا در هر جامعه ملتهبی، ابتدا کالاها گران میشوند و در مرحله آخر این خدمات است که ترکش خود را به اقتصاد میزند.
یوسفی ادامه داد: بازار خدمات در ایران توان و کشش فشارهای اخیر بر خود را ندارد و در ماههای آینده شاهد افزایش افسارگسیخته قیمت خدمات خواهیم بود.
این فعال حوزه صادرات و واردات افزود: متاسفم که این را میگویم؛ مردم ما شایسته و لایق شرایط بهتری هستند؛ اما به صورت جدی به کسب و کارهای نوپا و کوچک تاکید میشود که خدمات مورد نیاز خود را پیش از تورم و بحران موج دوم پیش رو تامین کنند.
محمد یوسفی آرامش گفت: به نظر میرسد که نهاد تصمیم گیرنده متوجه آن نیست که چه بحران جدی پیش روی ایران است؛ بی توجهی جدی به موضوع برجام، اقتصاد ایران را در یک سیاه چاله پر از ابهام غرق خواهد کرد و شرایط اجتماعی و اقتصادی کشور را در وضعیتی به شدت بحرانی قرار خواهد داد. بیش از هر زمانی ایران نیاز به بازگشت به برجام دارد و تمام مسئولین مربوطه در خصوص تبعات بی توجهی به برجام و اثرات نامطلوب جدی آن بر سفره مردم سهیم هستند.
وی افزود: حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از پیشنهادات همیشگی بسیاری از اقتصاددانان بوده است؛ اما در شرایط بحرانی این روزهای کشور حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی گمرک به سرعت تورم خواهد افزود. مجموعهای از تصمیمات اشتباه در حوزه اقتصاد کلان، اقتصاد کشور را به سمت یک ابهام بزرگ پیش میبرد. رشد نقدینگی، انتظارات تورمی، کسری بودجه و چاپ پول همگی در کنار یکدیگر، سوخت موتور تورم ایران را با سرعت بالایی تامین و شعله ور کرده اند.
تیم اقتصادی فعلی دولت ابراهیم رئیسی، شناخت کافی از بحرانهای جدی این روزهای ایران ندارد و هر چه سریعتر باید از اقتصاددانان مطرح کشور دعوت به عمل آورد.
یوسفی ادامه داد: مشکل تنها به اقتصاد ختم نمیشود و دولت با بی توجهی جدی به بحرانهای کلان کشور به نارضایتی اجتماعی میافزاید؛ در شرایطی که آبادان در غم و اندوه بزرگی است، میشد به احترام خوزستان برخی تجمعات غیر ضروری را با تاخیر بیشتری برگزار کرد.
متاسفانه نارضایتیهای اجتماعی در کنار سکون خدمات، حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، رشد نقدینگی، انتظارات تورمی و بی توجهی جدی جمهوری اسلامی به برجام، خیر از موجهای تورمی دوم و سوم برای اقتصاد ایران میدهد.
از ملت شریف ایران درخواست میکنم برای حفظ سرمایه خود از سرمایه گذاریهای کوتاه مدت و احساسی خود داری کنند، با مشورت اقتصاددانان سرشناس سرمایه گذاری بلند مدت انجام دهند؛ سرمایههای کم را برای توسعه کسب و کار فعلی، رشد شخصی و تیمی به جریان بیاندازد و از اتلاف و اصراف بی دلیل به علت کم ارزش شدن پول خود داری کنند. متاسفانه باید مطرح شود که روزهای سختی پیش روی ماست.