حفظ سلامتی در نوروز با الگوی صحیح تغذیه
مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با بیان این که حفظ سلامتی در ایام نوروز با بهره مندی از تغذیه سالم و الگوی صحیح تغذیه ممکن می شود، توصیه هایی را برای تغذیه مناسب در ایام نوروز مطرح کرد. «نسرین علیزاده» با تایید بر رعایت دقیق پروتکل های بهداشتی، گفت: مصرف شیرینی در این روزها بسیار زیاد است بنابراین توصیه می شود از انواع شیرینی های ساده و دراندازه کوچک برای پذیرایی استفاده کنید تا با افزایش دریافت قند و چربی اضافی مواجه نشوید.
وی با بیان این کعه باید از شیرینی های ساده وکوچک و به مقدار کم استفاده کنید، اضافه کرد: شیرینی های تازه که با مقادیر زیادی شکلات، خامه یا ژله تهیه می شوند میزان کالری بالایی دارند و مقادیر زیادی قند و چربی وارد بدن می کنند که علاوه بر اضافه وزن، بالارفتن میزان چربی های خون را نیز به دنبال خواهند داشت و از سوی دیگر موجب تضعیف سیستم ایمنی شده و از این طریق ریسک ابتلای شما به کرونا را نیز افزایش می دهند.
وی عنوان کرد: توصیه می شود برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی که عامل خطر ابتلا به کرونا است به جای شیرینی یا شکلات یک عدد میوه مصرف کنید. زیرا مصرف میوه و سبزی به خاطر دارا بودن مواد مغذی گوناگون از جمله ویتامین های A، B و C املاح معدنی آهن، منیزم، پتاسیم و موادآنتی اکسیدانی همچون فلاونوئید و کارتنوئید می تواند با تقویت سیستم ایمنی ما را در برابر بسیاری از بیماری ها بیمه کند.
وی با بیان این که در واقع مصرف سبزیجات رنگارنگ به دلیل املاح معدنی و ویتامین های مختلف می توانند بروز بیماری های غیر واگیر مثل بیماری های قلبی، فشار خون، دیابت، سرطان به خصوص سرطان های دستگاه گوارش و چاقی را در افراد کاهش دهند، ادامه داد: همچنین مصرف میوه و سبزی می تواند از افزایش وزن و چاقی که احتمال ابتلا به کرونا در فرد را افزایش می دهد جلوگیری کند.
وی با اشاره به این که بلافاصله پس از صرف شام نخوابید و یا قبل از خواب آجیل زیاد مصرف نکنید، تاکید کرد: زیاده روی در مصرف آجیل و شیرینی در ایام نوروز شما را از مصرف کافی سایر گروه های اصلی غذائی مانند شیر و لبنیات، گوشت و حبوبات و سبزی و میوه باز می دارد. در این ایام سعی کنید برای پیشگیری از اضافه وزن و چاقی بیشتر از انواع سبزی های خام و پخته به ویژه سبزی خوردن و سالاد خانگی در وعده های غذایی استفاده کنید. انواع سبزی های خام و تازه حاوی ویتامین های مختلف هستند که با تقویت سیستم ایمنی بدن احتمال به کرونا را کاهش می دهند.
وی با ذکر این که انواع مغزها و تخمه ها حاوی مقادیر زیادی چربی هستند، ادامه داد: درمصرف آجیل زیاده روی نکنید زیرا که هر 100 گرم آن ها حاوی 500 تا 600 کالری است. از انواع آجیل های بدون نمک ویا کم نمک استفاده کنید. آجیل های شور با داشتن مقادیر زیاد نمک، زمینه را برای فشار خون بالا فراهم می کنند.
نکات تغذیه ای در سفر
علیزاده به نکات تغذیه ای لازم در سفرها هم اشاره و ابراز کرد: سعی کنید در سفر های نوروزی یک غذای ساده در منزل آماده کنید و به همراه ببرید و یا به رستوران هایی که پروتکل های بهداشتی پیشگیری از کرونا را به دقت رعایت کرده اند و از سلامت غذایی آنها نیز مطمئن هستید مراجعه کنید.
وی افزود: از خرید و مصرف شیر و پنیر فله و تازه خودداری کنید زیرا این مواد غذائی علاوه بر احتمال آلودگی میکروبی و شیمیایی احتمال انتقال بعضی از بیماریهای نظیر تب مالت و ... را هم دارد.
وی اضافه کرد: در طول سفر از آب های بسته بندی شده دارای پروانه ساخت و تاریخ تولید و انقضاء استفاده کنید و در صورتی که به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارید آب را حداقل به مدت یک دقیقه بجوشانید.
وی اعلام کرد: اطلاعات درست تغذیه ای را از سایت nut.behdasht.gov.ir بدست آورید و توجه ویژه داشته باشید که برای پیشگیری از کرونا، مکمل های مولتی ویتامین را خودسرانه مصرف نکنید.