به گزارش اترک، با توجه به اینکه حدود نیمی از جوامع بشری را زنان تشکیل میدهند که نقش مهم و تأثیرگذاری در گسترش و توسعه اقتصادی کشورها دارند اما در دنیای امروز اگر چه بخش صنعت و تولید، زن و مرد نمیشناسد ولی به دلیل اینکه هنوز ظرفیتهای اقتصادی زنان در جامعه به خوبی تبیین و شناخته نشده مشکلات و عدم حمایتهای بسیاری بر سرراه بانوان فعال در این زمینه وجود دارد.
اینکه توجه به استعداد و نقش زنان در توسعه کشورها ضرورت داشته و حتی بسیاری از دولتها در بحرانهای اقتصادی با اتخاذ تدابیر، سیاستها و بهره مندی از نیروی کار زنان موفق شدند تا بر بحرانهای جامعه خود قایق آیند بر کسی پوشیده نیست اما باید به این نکته هم توجه جدی داشت که امروزه با پیشرفت علوم و فنون و برخورداری جامعه از زنان تحصیل کرده و توانمند، دیگر توانایی زنان به تواناییهای خانگی محدود نمیشود و این قشر تاثیر گذار در جامعه، قابلیت فعالیت در تمامی عرصههای اجتماع به خصوص بخش اقتصاد و اشتغال را دارند فقط کافیست تا به این قشر توانمند اعتماد و حمایتهای لازم را انجام داد.
خراسان شمالی از آن دسته استانهای کشور به شمار میرود که همواره باید نالان از عدم توسعه یافتگی باشد در صورتی که اگر مسئولان استان به ظرفیتها و توانمندیهای توسعه ای استان به دقت نگاهی بیندازند و تفاوتی میان نیروی انسانی زن و مرد قائل نشوند به طور حتم توسعه اقتصادی زودتر از آن چه که برنامه ریزی شده محقق میشود.
زنان خراسان شمالی در تمام ادوار و عرصهها به همگان ثابت کرده اند که همواره کنار و پشتیبان مردان بوده اند حال تصور کنید اگر در کنار توانمندیهای خانگی، اجتماعی و سیاسی زنان، به توانمندیهای اقتصادی و کارآفرینی آن در استان اعتماد شود چه تحول اقتصادی ایجاد خواهد شد.
خراسان شمالی استانی است از ظرفیتها و توانمندیهای اشتغالزایی آن به روشهای مختلفی صحبت شده است که هر کدام از این ظرفیتها خود قابلیت ایجاد اشتغال دارد و در برخی بخشها هم حتی بانوان موفقتر از مردان خواهند بود اما عدم حمایت و اعتماد برخی مسیولان به زنان استان باعث ترس از پیش قدم و فعال شدن بانوان استانمان در عرصههای اقتصادی شده است.
این در حالیست که برخی بانوان خراسان شمالی با حضور فعال در عرصههای تولیدی و صنعتی، توانمندی خود را به اثبات رسانده و کارآفرینان موفقی در سطح استان و کشور شده اند.
این بانوان ثابت کرده اند که موفقیت زنان در جوامع نه تنها سبب سودهای اقتصادی میشود بلکه منافع اجتماعی و فرهنگی هم ایجاد میکند و در جهان کنونی که قدرت رقابت، عاملی تعیینکننده برای حضور کشورها در عرصه جهانی بهشمار میرود دستیابی به توسعه پایدار بدون بهرهگیری از شایستگیها و توانمندیهای زنان محال به نظر میرسد فقط کمی بیشتر از مردان نیازمند حمایت و اعتماد از سوی مسئولان هستند.
همانطور که پیشتر اشاره کردیم یکی از نشانههای توسعه هر جامعهای، فضای کسب و کاری است که توسط زنان کارآفرین راهاندازی و مدیریت میشود. با توجه زنان کارآفرینان بسیاری در خراسان شمالی وجود دارند اما برای تکمیل این گزارش گفتگویی با یکی یکی از زنان صنعتگر حوزه فرش و گلیم در خراسان شمالی داشته ایم که در ادامه میخوانید.
+عدم حمایت مسئولان از بانوان صنعتگر
بازرگان یکی از زنان صنعتگر خراسان شمالی در زمینه فرش، تابلو فرش و گلیم است که با ۳۰ نفر نیروی ثابت فعالیت دارد و در گفتگو با ما میگوید: با توجه به تحولات دنیای امروزی، زنان هم همچون مردان نقش موثری در توسعه اقتصادی دارند اما متاسفانه گاهی اوقات بی مهریها از جانب برخی مسئولان باعث شده تا توانمندیهای اقتصادی و اجتماعی بانوان آن طور که باید شکوفا نشود.
وی میافزاید: وقتی خواهان رشد و توسعه اقتصادی هستیم باید در تمام فعالیتها و بخشهای اقتصادی، اجتماعی، کارآفرینی و مدیریت برابری میان مردان و زنان را مورد توجه قرار دهیم.
بازرگان ضمن گلایه از عدم حمایتهای مسئولین خراسان شمالی اظهار میکند: متاسفانه برخی مسئولان استان هیچگونه حمایتی از ما ندارند و تا به امروز حمایتها و پشتیبانیهایی که داشته ایم از جانب یغمایی مدیرکل بانوان استانداری خراسان شمالی، شرکت شهرکهای صنعتی و اداره کل میراث فرهنگی استان بوده است.
وی میگوید: پس از یک سال هنوز تسهیلات جایزه مسابقه شبکه سه میدون پرداخت نشده و کمیته بانوان پیگیر این موضوع است و شرکت شهرک صنعتی هم خیلی کمک کردند چون جز صنایع کوچک هستیم هم در نمایشگاه خارجی و هم در مابقی موارد حمایتهای بسیار خوبی داشتند، میراث فرهنگی استان هم حمایت خوبی داشته اما برای متاسفانه
مسئولین صنعت و معدن برای بانوان ارزشی قائل نیستند که بخواهند حمایت داشته باشند و اگر بنیاد برکت هم توانایی کمک به بنده را داشته باشند تا قبل از سال نو بخشی از مشکلاتم کاسته خواهد شد.
بازرگان با اشاره به برخی مشکلات حوزه تولید فرش میافزاید: در حال حاضر کمی سختی وجود دارد و در این دوسال که کرونا گریبان گیر جامعه شده نمایشگاههای خارجی هم کمتر برگزار شده اما بزرگترین مشکل من در حال حاضر این بوده که موفق به دریافت تسهیلات نشده ایم تا بتوانم کارم را گسترش دهم.
این بانوی صنعتگر خراسان شمالی تصریح میکند: اگر تسهیلات جایزه مسابقه میدون پرداخت شود قادر خواهم بود تا ۱۰۰ نفر حمایت و اشتغالزایی کنم اما متاسفانه هنوز این تسهیلات پرداخت شده و از طرفی هم اگر بتوانم یک میلیارد تومان تسهیلات با اقساط ۷ ساله دریافت کنم به طور هم بیشتر قادر به اشتغالزایی خواهم بود اما متاسفانه برخی بانکها برای ضمانت هم مشکلاتی ایجاد میکنند.
وی ادامه میدهد: صندوق کارافرینی امید و کمیته امداد استان پرداخت تسهیلات را پذیرفتند و مدارکم هم در این دستگاهها کامل بود ولی دوماه هست که مشکل مالیاتی برای فروشنده نخ ایجاد شده و به همین دلیل پرونده بنده هم معطل مانده است، البته ناگفته نماند قبلاً از صندوق کارافرینی امید،90 میلیون تومان در سال 98 تسهیلات گرفتم و 60 میلیون تومان را تسویه کردند بعد هم به مشکل خوردم این مبلغ را کامل ماه پیش به طور کامل تسویه کردم.
بازرگان میگوید: اگر پرداخت تسهیلات و حمایتها انجام شود من اقدامات و کارهای بسیاری در زمینه اشتغالزایی انجام میدهم اما سنگ اندازی های زیادی هم در مسیر راهم وجود دارد.
وی اضافه میکند: عدم حمایتها تا جایی است که سال ۹۶ نمایشگاه بغداد شرکت کردم ولی هیچ مسئول استانی از حضور در این نمایشگاه حمایت و حتی اطلاعی نداشتند.
بازرگان برند محصولات تولیدی کارگاهش را نیلوون (nilvoon) اعلام میکند و میگوید: بنده با پنج میلیون تومان کارم را شروع کردم و اکنون هم گلیم، تابلو فرش و ابریشم دو رو تولید میکنیم و بیشتر با ثبت سفارش کارهایمان را انجام میدهیم.
این بانوی صنعتگر خراسان شمالی با توصیه به بانوانی که علاقه مند و خواهان فعالیت در عرصه تولید و صنعت هستند، اظهار میکند: بانوان باید قدرت ریسک پذیری داشته باشند حتی اگر سودشان را از دست دهند، باید برنامههای بیزینسی و ثبت برند انجام دهند راه برایشان هموارتر میشود و البته که تمام این ها هزینههای بالا و دردسرهای خاص خود را دارند اما اگر واقعاً علاقه مند به فعالیت در این بخش هستند باید ریسک پذیر و خستگی ناپذیر باشند.
+حمایت شرکت شهرکهای صنعتی استان با بانوان صنعتگر
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی خراسان شمالی در گفتگو با ما ضمن اعلام وجود ۱۶ ناحیه و شهرک و منطقه ویژه اقتصادی در استان میگوید: در حال حاضر ۳۱۴ واحد صنعتی در شهرکهای استان فعالیت دارد و واحدهایی همچون یک واحد تولید اکسیژن در خراسان شمالی داریم که مجوز به نام آقا بوده اما تمام اقدامات مدیریتی واحد به عنوان خانم بوده است.
سیاوش وحدت اظهار میکند: اما در خوشه کسب و کار دو بانوی کارآفرین در ارتباط با تولید فرش داریم که شرکت شهرکهای صنعتی حمایتهای مادی و معنوی از این دو کارآفرین بانو دارد.
وی میگوید: خانم بازرگان یکی از دو بانوی صنعتگر در حوزه فرش استان زمینه حضورش در نمایشگاههای داخلی و خارجی را فراهم کردیم و خانم ذوالفقاری نیز دیگر بانوی کارآفرین در حوزه فرش کتابی در خصوص گلیم کردی داشته که حمایت شده است.
وحدت تصریح میکند: بانوان فعال در عرصه تولید و صنعت گاها با مشکلات خاصی مواجه میشوند که اگر امکان ایجاد مشوقهای در سطح ملی فراهم شود و مشوقهای مورد نظر با آسانتر برای سرمایه گذاری در اختیار بانوان قرار بگیرد امکان حضور بانوان بیشتری در زمینه تولید و صنعت ایجاد خواهد شد و به عبارتی در پرداخت و ایجاد مشوقها باید برابری میان مردان و زنان در نظر گرفته شود.
وی با بیان اینکه متاسفانه در تضامین بانکی مشکلات بیشتر از آقایان برای بانوان وجود دارد، اضافه میکند: هر چه در توان شرکت شهرکهای صنعتی باشد در حمایت از بانوان صنعتگر و کارآفرین استان به کار گرفته خواهد شد اما بهتر است مسیولین نیز برابری میان مردان و زنان را در حمایتها به کار بگیرند.
+لزوم حمایت از بانوان کارآفرین در خراسان شمالی
مدیرکل بانوان استانداری خراسان شمالی با اشاره به اینکه بانوان کارآفرین زیادی در استان علاقهمند به راهاندازی حرفه یا صنعت هستند، میگوید: تعدادی از بانکها به عنوان بانک عامل برای پرداخت تسهیلات به بخش تولید و کارآفرینان تعیین شدهاند اما متاسفانه برخی از این بانکها تضامین دشواری را مطالبه میکنند که صنعتگر و کارآفرین قادر به ارائه این تضامین نیست.
ملیحه یغمایی اظهار میکند: با توجه به اینکه شرایط کنونی کشور در بخش اقتصادی و اشتغال به دلیل تحریم و فشارهایی که وجود دارد مناسب نیست، باید بستر فعالیت بانوان در حوزههای مختلف اقتصادی و صنعتی فراهم شود تا راه برای پیشرفت آنها هموار شود.
مدیرکل بانوان استانداری خراسان شمالی میگوید: برندسازی و حمایت ویژه از کسب و کارها توسط شرکت شهرکهای صنعتی استان باعث شده است تا زنان کارآفرین در عرصه صنعت استان موفق باشند و نمونههای خوبی از کارآفرینی را ایجاد کرده اند.
یغمایی در تحلیل وضعیت اشتغال زنان در خراسان شمالی اضافه میکند: در بحث نرخ مشارکت اقتصادی و نرخ بیکاری رتبه سوم را کسب کرده است که این رتبه پایینتر از میانگین کشوری قرار گرفته است.
وی با اشاره به اشتغال بانوان در شهرکهای صنعتی خراسان شمالی میافزاید: به دلیل کم بودن تعداد زنان صنعتگر در استان، باید با برندسازی سه محصول از کارآفرینان حمایت کرد.
یغمایی از همراهی و همکاری شهرکهای صنعتی استان در خصوص تسهیل روند واگذاری برای بانوان کارآفرین و صنعتگر استان تشکر کرد و میگوید: شرکت شهرکهای صنعتی استان با ایجاد شرایط ویژه واگذاری زمین به صورت نقد و اقساط، مشوقات ایثارگری، حمایت از کارآفرینان دانشبنیان پیشگام در جذب سرمایهگذار در استان بوده است.
«با این تفاسیر باید گفت زنان از طریق دو کانال بهبود الگوی مصرف خانواده و تربیت هوشمندانه، بهرهوری اقتصاد خانواده را افزایش میدهند که این خود عامل محرکی در رشد اقتصادی جامعه است. بنابراین سازمانها و بخشهایی که به دنبال دست یابی سهم بیشتری از بازار رقابتی و توسعه اقتصادی و اجتماعی هستند باید در سیاست گذاریها و برنامهریزیهای خود توجه ویژه ای به جایگاه ونقش زنان داشته باشند.»