قیمت دلار در حالی روز شنبه مرز مقاومتی ۲۹ هزار تومان را سعی میکرد حفظ کند که در نهایت با شکست این مرز مقاومت در دلار هرات بود که در روز گذشته مرز مقاومت دلار در تهران نیز شکست و دلار آزاد بالاخره به کانال ۲۸ هزار تومان عقب نشینی کرد.
به نظر میرسد که آن چه در نهایت باعث ریزش دلار در بازار تهران شد و بالاخره این ارز از کانال ۲۹ هزار تومان عقب نشیسنی کرد، از دست رفتن کانال ۲۹ هزار تومان در بازار هرات بود. در نتیجه حدود ۱۱ صبح روز ۳۰ مرداد بود که معامله گران بازار ارز در تهران ترجیح دادند که آنان نیز با توجه به یکی از بازارهای اصلی تامین ارز ایران دلار آزاد را در کانال ۲۸ هزار تومان معامله کنند.
به نظر میرسد آن چه که در نهایت منجر به از دست رفتن کانال ۲۹ هزار تومان برای دلار در هرات و تهران شد اخبار مربوط به برجام بوده است. یکی از جدیدترین و مهمترین خبرها در این باره نیز نقل رسانههای آمریکایی بود که ایران بالاخره از درخواست خود برای حذف نام سپاه و شرکتهای تابعه اقتصادی این مجموعه از لیست تحریمها صرف نظر کرده است.
این اخبار در حالی منتشر میشد که هم زمان با آن مشاور تیم مذاکره کننده ایرانی نیز گفته است که «در چند ماه اخیر بارها گفته ام که حذف نام سپاه پاسداران از لیست تروریستی آمریکا هرگز پیش شرط یا خواستهای کلیدی نبوده است».
محمد مرندی در سمت مشاور تیم مذاکره کننده ایرانی در واقع به ادعای «سی ان ان» مبنی بر این که ایران در مذاکرات وین خواستار حذف نام سپاه از لیست تروریستی آمریکا شده، واکنش نشان داده و گفته است که «در چند ماه اخیر بارها گفته ام که حذف نام سپاه پاسداران از لیست تروریستی آمریکا هرگز پیش شرط یا خواستهای کلیدی نبوده است. ایران هم خیلی راحت نام سنتکام (نیروهای آمریکا در خاورمیانه) را در لیست تروریستی خودش نگه میدارد. ولی اگر آمریکا نیاز دارد تا با گفتن این موضوع به توافق مقبولیت ببخشد به خودشان ربط دارد».
این سخنان مرندی هر چند که تاکید بر عدم نام سپاه در مذاکرات برجام دارد، اما در مجموع اخبار رسیده از مذاکرات نشان میدهد که احتمال رسیدن طرفین به توافق بیشتر از همیشه است و همین مساله شاید منجر به کاهش چشمگیر قیمت دلار در بازار آزاد شده است.
این در حالی است که پس از سقوط دلار در بازارهای تهران و هرات به کانال ۲۸ هزار تومان، دلار مرز مقاومت روی کانال ۲۹ هزارتومان را در سلیمانیه نیز از دست داده و در بازار سلیمانیه نیز هر دلار در معاملات پشت خطی با کاهش چشمگیر همراه شده و به کانال ۲۸ هزار تومان سقوط کرده است.
اکنون، اما از بازار خبر میرسد که بر اساس مشاهدات، هر دلار آمریکا تا ظهر روز ۳۰ مرداد ماه، تا حدود ۲۸ هزار و ۹۵۰ تومان معامله میشود.
این در حالی است که در صرافی ملی قیمت فروش دلار اکنون روی رقم ۲۸ هزار و ۲۰ تومان و قیمت خرید دلار از مردم ۲۷ هزار و ۷۴۱ تومان است.
هم چنین قیمت فروش یورو نیز حدود ۲۹ هزار و ۱۵ تومان و قیمت خرید یورو نیز حدود ۲۸ هزار و ۷۲۶ تومان اعلام شده است.
درباره تداوم ریزش قیمت دلار علی طباطبایی، کارشناس بازارهای مالی گفت: در حال حاضر قیمت دلار به اخبار منتشر شده از برجام بستگی دارد.
او افزود: اما اگر مذاکرات وین در نهایت به نتیجه برسد، کف قیمت دلار به حدود ۲۷ هزار تومان میرسد.
چندی پیش نیز، برزو حقشناس، کارشناس بازارهای مالی در گفتگو با تجارتنیوز در توضیح دلیل روند افزایشی بازار در آن مقطع، گفته بود: ایران پاسخ قطعی خود را اعلام نکرده. بازار منتظر واکنش طرف دیگر مذاکرات است. اگر فضای ابهام تشدید شود یا آمریکا واکنش خوبی نشان ندهد، دلار به سمت افزایش قیمت حرکت میکند.
او توضیح داد: اما اگر خبر مثبتی از مذاکرات منتشر شود، احتمال کنترل قیمتها در بازه فعلی وجود دارد.
با این روند نزولی انتظار میرود در صورت تعیینتکلیف مذاکرات هستهای، قیمت دلار حتی با افت بیشتری نیز مواجه شود. تحلیلگران هماکنون از برآورد قیمت دلار درصورت وقوع توافق خودداری میکنند، اما برخی تحلیلهای تکنیکی نشان میدهد احتمال نزول قیمت دلار در صورت انجام توافق هستهای تا محدوده ۲۵هزار تومان هم وجود دارد.
برخی خبرهای غیررسمی نیز حاکی است دولت بخش عمده تجارت خارجی را از طریق سایر ارزها به غیر از دلار انجام میدهد و این موضوع توان بانک مرکزی را برای تامین ارزهای خرد در بازار آزاد بیشتر کرده است.
به موازات این رویداد، تازهترین گزارش شرکتهای رصدکننده و تحلیلگر بازار جهانی انرژی نیز نشان میدهد صادرات نفت ایران در ماههای ژوئن و ژوئیه افزایش پیدا کرده است و ایران در ماه جاری میلادی نیز با ارائه تخفیفهای بیشتر به خریدار اصلی نفت خود، یعنی چین، میتواند میزان صادرات خود را باز هم بالاتر ببرد.
تحلیلگران بینالمللی تخمین میزنند صادرات نفت خام ایران در ماه ژوئیه با ۱۱۰هزار بشکه افزایش در روز نسبتبه ژوئن به ۸۱۰هزار بشکه در روز رسیده است.
از سوی دیگر، صادرات فرآوردههای نفتی ایران نیز در ماههای گذشته رو به افزایش بوده و شرکت مشاور افجیای تخمین میزند که صادرات ایران در ماه ژوئن به حدود ۷۹۰هزار بشکه در روز رسیده است. این شرکت پیشبینی میکند میزان محمولههای صادراتی فرآوردههای نفتی ایران که بیش از نیمی از آن، گاز مایع و نفت کوره است، تا ۳ماهه چهارم امسال به نزدیک یکمیلیون بشکه در روز برسد.
برآورد میشود افزایش فروش نفت و فرآوردههای نفتی در ماههای آینده به موازات برجام بازار ارز را تحتتأثیر قرار دهد و منجر به کاهش قیمت ارز در بازارهای رسمی و غیررسمی شود.
به گزارش اترک، سالهای اخیر در شرایطی سپری شده است که متأثر از عدم پایبندی آمریکا به توافق بینالمللی برجام و اعلام خروج یکجانبه شاهد اعمال تحریمهای ظالمانه اقتصادی از سوی آن کشور بودیم که بهنوبه خود از ناحیه ایجاد محدودیت در «تعاملات تجاری بینالمللی»، «مبادلات بانکی» و «صادرات نفت خام»، بهدنبال ایجاد التهاب و فروپاشی اقتصاد کشور بود.
بدون تردید مواجهه هوشمندانه و ناکام گذاشتن اقدامات دشمن در جنگ تمامعیار اقتصادی علیه نظام جمهوری اسلامی ایران، حاصل اتحاد و همبستگی و تلاش خستگیناپذیر همه مسئولان در تمامی قوا کنار وفاق و همدلی آحاد ملت ایران است.
بانک مرکزی نیز بهعنوان نهاد سیاستگذار پولی و بانکی درحال برنامهریزی مناسب برای مواجهه با این خصومتها و مدیریت و مهار تبعات منفی آن در اقتصاد بوده است؛ مجموع تحولات اقتصادی کشور در یک سال اخیر مؤید آن است که هرچند از ناحیه تحریمها و تشدید فشارهای نظام سلطه و استکبار جهانی، برخی مصائب و مشکلات اقتصادی دامنگیر کشور و مردم شده است، لیکن مقایسه شرایط کنونی اقتصاد با آنچه دشمن در سر میپروراند، حاکی از عدم توفیق و شکست دشمنان در توطئه فروپاشی اقتصادی کشور است.
با توجه به اثرپذیری مستقیم بخش خارجی از تحریمهای اعمالشده، از سال گذشته تاکنون بخش عمدهای از سیاستهای بانک مرکزی بر کاهش آسیبپذیری این بخش از توطئههای دشمن متمرکز بوده است.
آنطور که قبلاً هم مسئولان بانک مرکزی اعلام کرده بودند: اقدامات بانک مرکزی در دو حوزه کاهش «نوسانات نرخ ارز و روانسازی تجارت خارجی» و «کاهش تأثیرپذیری واردات کالاهای اساسی و ملزومات تولید از نوسانات نرخ ارز» پیگیری شده است.