به گزارش اترک، حسن وحید در نشست خبری که به مناسبت روز بیابان برگزار شد، شعار این روز را «عبور از خشسکالی با مشارکت همگانی» عنوان کرد و گفت: گستره حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی ۲ میلیون و ۳۳ هزار و ۳۶ هکتار است که از این وسعت یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مرتع، بیش از ۱۸۳ هزار هکتار بیابان و ۴۳۴ هزار و ۵۵۰ هکتار جنگل است.
وی با اشاره به اینکه خراسان شمالی تاکنون خشکسالی در جنگلهای استان مود پیدا نکرده، اظهار کرد: دلیل اصلی این موضوع، حذف جنگل تراشی ها و قطع چوب برای تأمین سوخت بوده است و علاوه بر این اجرای طرحهای مدیریتی در بیش از ۱۰۰ هزار از عرصههای جنگلی، تأثیر خشکسالی بر جنگلهای خراسان شمالی را کاهش داده است.
به گفته وحید، خشکسالی ها باعث میشود که بسیاری از گونههای گیاهی که ارزش علوفهای، زیست محیطی، حفاظت خاکی دارند، کاهش پیدا کنند و گونههایی مهاجم که ارزش زیستی مناسب ندارند در مراتع و بیابانها هجوم بیاورند، اگر به این قضیه دقت ویژهای نشود، تبدیل به یک آسیب جدی خواهد شد.
وی همچنین با اشاره به اجرای طرحهای مدون چند منظوره مرتعداری در ۷۰۰ هزار هکتار از اراضی استان، گفت: بیش از 400 هزار هکتار از این میزان در دست مدیریت است و براین اساس بهره بردار باید به مرتع با نگاه اکوسیستم اقتصادی بنگرد و چرا در مناطقی که این طرحها اجرا شده، حداقل مشکلات زیست محیطی، تخریب سرزمینی، حریق را شاهد بودهایم و این نشان دهنده ترویج فرهنگ بهره برداری بهینه بین بهره برداران است.
وی در خصوص وضعیت بیابانهای استان هم اضافه کرد: از مجموع گستره ۱۸۰ هزار هکتاری بیابانهای خراسان شمالی برای ۱۰۲ هزار هکتار برنامههای احیا و اصلاح تهیه و این برنامهها در ۲۴ هزار و ۶۰۰ هکتار که یک چهارم مساحت عرصههای طرح و برنامه دار میشود اجرایی شده است.
به گفته وحید، طرحهای مدیریتی و پروژهای اصلاح و احیا بیابانها در دشت اسفراین، گرمه و جاجرم اجرا شده است.
وی با بیان اینکه منابع طبیعی به تنهایی قادر به انجام اقداماتهای برای کاهش بیابانها نیست، اظهار کرد: بیابان زدایی و کاهش سطح بیابان در استان نیازمند مشارکت همگانی است که خوشبختانه تاکنون مردم در این زمینه همکاری خوبی داشتهاند بهطوریکه اثرات طرحهای گذشته الان دیده شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی معتقد است، با برنامههای احیا و اصلاح و بیابان زدایی که در سال گذشته انجام شد ۵۶ درصد از حجم فرسایش و روانابهایی که منجر به سیلاب میشد کاهش و با احیای جنگلها و مراتع و بیابانهای استان تاج پوشش گیاهی نیز ۹ درصد افزایش یافته است.
وحید همچنین اضافه کرد: در شرایط ترسالی در استان ۲۴۰ هزار تن علوفه تولید میشد که ۱۲۰ هزار تن آن قابلیت چرای دام داشت و پارسال ۱۳۸ هزار تن کاهش علوفه طبیعی داشتهایم که برای دامداران مشکلاتی ایجاد کرد.
وی افزود: کاهش تولید علوفه بر فعالیت بهره برداران از مراتع تأثیر گذاشته و شرایط اقتصادی آنها برای تولید دام و گوشت را تحت تأثیر قرارمی دهد.
+شناسایی ۵ هزار هکتار کانون بحرانی در خراسان شمالی
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی همچنین از شناسایی پنج هزار هکتار کانون بحرانی در استان خبر داد و گفت: اجازه گسترش به این کانونها ندادهایم و عملیات آبخیزداری و احیا و اصلاح بیابانها و حفاظت و قرق مناطق جنگلی استان نقش مهمی در افزایش نیافتن کانونهای بحرانی فرسایش خاک دارد.
وی با بیان این که خشکسالی ها و افت منابع آبهای زیرزمینی موجب فرونشست زمین در بخشهایی از استان شده است گفت: در دشت مانه سملقان و بخشهایی از شهرستان اسفراین فرونشست زمین دیده شده است و اگر دامنه آن گسترش پیدا کند کنترل آن سخت خواهد شد.
وحید تصریح کرد: کاهش سفره آبهای زیرزمینی که موجب فرونشست زمین در برخی از مناطق شده است اکنون بحرانی نیست اما با ادامه این روند موجب ایجاد بحران میشود.
وی افزود: مدیریت کانون فرسایش بادی را در برنامه داشتیم و طبق بررسیها با کنترل کانونهای فرسایش بادی مواجه هستیم.