به گزارش اترک، با دیوارکشی پارک آفرینش و ساخت دیوار بر روی پل این بوستان از سوی شهرداری بجنورد، شرکت آب منطقهای خراسان شمالی این اقدام را غیرقانونی و تخلف اعلام کرد و نسبت به اجرای این طرح ایراد فنی گرفته و برای تخریب آن اخطار داده بود.
حال این قسمت از اخطار آب منطقهای استان به یک طرح غیر کارشناسی شده و عجولانه شورای شهر و شهرداری بجنورد، جامه عمل به خود پوشانید و بخشی از دیوار روی پل تخریب شد.
سید عقیل مرتضوی مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان شمالی در این خصوص گفته است: «دیوار به طول ۲۰ متر بر روی پل و روی مسیل و در بستر رودخانه ایجاد مزاحمت کرده و روی پل انجامشده و مورد تأیید این شرکت نیست.
طبق قانون توزیع عادلانه آب، هرگونه ساختوساز در بستر مسیل و رودخانهها ممنوع است و نیاز به اخذ مجوز از وزارت نیرو دارد که متأسفانه شهرداری بجنورد بدون اخذ مجوز اقدام به احداث دیوار کرد.
محدوده پل در بوستان آفرینش در بستر رودخانه است و شهرداری بجنورد پس از دریافت اخطار، برای دریافت مجوز اقدام و اعلام کرد که برای رفع مشکل طرح پیشنهاد میدهد، در این زمینه چند طرح پیشنهاد شد که درنهایت یک طرح توسط یک شرکت مشاور توسط شهرداری مطالعه و پیشنهاد شد و برای روی پل تأیید شد.
طرح اخیراً و اواسط هفته گذشته با رعایت تمامی مباحث فنی بجای دیوار ارائه شد.»
+درب بجای دیوار!
تخریب دیوار روی پل پارک آفرینش واکنشها به ایجاد این پارک به پارک مختص بانوان را تشدید کرد اما مثل همیشه گوش شنوایی برای صدای اعتراضات شهروندان نیست و اینطور که مشخص است مسئولان شهری بجنورد از پنبههای با جنس اعلا برای گوشهایشان استفاده میکنند! که صدای هیچکسی جز خود و همنشینانشان را نمیشنوند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان شمالی درباره جزییات طرحی که مورد تأیید این اداره قرارگرفته، صحبتی نکرده اما طبق شنیدهها، بهجای دیوار روی پل، یک سازه متحرک و یا همان درب قرار داده میشود تا این درب در زمان سیل بازگشایی و پس از فروکش کردن سیل بسته شود.
با زمزمه اجرای این طرح پیشنهادی، شهروندان آن را طنز قلمداد کردهاند و برخی آن را مایه شرمندگی اعلام کردهاند بهطوریکه چند نفر از شهروندان چنین گفتهاند که: «سیل به یاد در میزنه که آقای شهردار من پشت در منتظرم بیایید، لطفاً در بازکنید تا من رد بشم، اگه هم کسی جواب نده سیل منتظر می مونه تا عوامل شهرداری از خواب بیدار شوند سریع بیان در باز کنند.
یکی دیگر از شهروندان با دردناک پنداشتن این داستان شهر و گلایه از اینکه مردم فقط در زمان انتخابات و هر موقع که به نفع مسئولان باشد، مهم میشوند، در خصوص طرح پیشنهادی گفته است: «چطور است شهردار و شورای شهر زحمتکش بجنورد یک آیفون تصویری هم نصب کنند تا ببینند واقعاً سیل پشت در است یا کسی آنها اذیت میکند!
شهروندی دیگری این طرح پیشنهادی را مایه شرمندگی دانست و گفته است: «با این مسئولان بیسوادی که از برنامهریزی و مدیریت شهری فقط نامش را شنیدهاند، چطور میتوان به شهر بجنورد افتخار کرد، شهری که با نگاه به هر گوشه آن حالمان بد میشود و فقط افسوس و اندوه برایمان می میماند.
صحبت شهروندان در خصوص این طرح غیر کارشناسی شهرداری و هدر رفت پولهایی که به نام بیتالمال و به کام خودشان است، بسیار بوده اما از مجال این گفتگو خارج است.»
+روند استحکام سازی پل پارک آفرینش ازلحاظ علمی تقریباً رد است
موضوعی که برای تمامی شهروندان بجنورد و خود ما سؤال بوده، این است که اگر پل پارک آفرینش دارای مشکل است چرا طی این سالها نسبت به رفع آن اقدام نشده و حال که صدای مردم شهر درآمده شهرداری بهانهای بهتر از اعلام اینکه پل دارای مشکل است نداشته؟!
کارشناسان و صاحبنظران تا امروز کجا بودهاند که حالا سر از این طرح نوبرانه شهرداری و شورای شهر درآورده و به پل پارک آفرینش ایراد گرفتهاند، کاش مدیران شهری متوجه شوند که پارک فضای عمومی و متعلق به همه مردم است و اگر قصد خدمت به بانوان شهر که تعداد انگشتشماری خواستار پارک بانوان هستند، دارند به فکر ساخت و احداث پارک دیگری باشند نه اینکه دارایی و حق مردم شهر را از چنگشان درآورند، آنهم طرحی که بیشترین معترضان آن بانوان همین شهر هستند.
یکی از کارشناسان حوزه پلسازی در گفتگو با خبرنگار اترک در خصوص دیوارکشی روی پل و حالا تخریب آن گفته است: «ازلحاظ قانونی ساخت هرگونه بنا در حریم و بستر مسیل و رودخانه غیرمجاز میباشد.
در خصوص صحبتهای ناظر پروژه مبنی بر اینکه تخریب بخشی از دیوار پارک آفرینش برای استحکام سازی پل است باید گفت، از نگاه علمی روند استحکام سازی این پل تقریباً رد است چراکه برای استحکام سازی پل ابتدا باید مدلسازی صورت گیرد تا نقاط آسیبپذیر شناسایی شود و مدلسازی کاری نیست که یکشبه تصمیمگیری و انجام شود.
تاکنون هیچ مرجع یا شخصی آسیبپذیر بودن این پل را اعلام نکرده و اگر هم آسیبپذیر است بایستی تاکنون و یا قبل از دیوارکشی اقدام میشد.
پل ۱۹ مهر یک پل حیاتی شهر است و برای همین نیازمند ارزیابی آسیبپذیری بوده که در این خصوص هم مقالهای دارم اما پل آفرینش شاید مستلزم مستحکم سازی باشد اما باید این موضوع را یک مرجع یا توسط یک کارشناس اعلامشده باشد!
آییننامه ساخت پل کاملاً با ساختمان متفاوت است و مطالعات استحکام سازی این پل باید پیش از شروع عملیات عمرانی انجام میشد نه بعد از اتمام.
برایمان موضوع عجیبوغریبی است که بهیکباره بعد از اجرای دیوارهای پیرامونی بحث استحکام سازی پل عنوانشده! چراکه استحکام سازی روند مختص به خود را دارد.»
با تخریب دیوار روی پل، دربندی مدیر پروژه پارک آفرینش گفته که «اصلاً بحث تخریب دیوار مطرح نیست، فقط شکافتن قسمتی از دیوار جهت استحکام پل است.»
در جواب صحبت مدیر پروژه گفت: شکافتن قسمتی از دیواری که عنوان میکنید، شکافت اعتماد مردم نسبت به مسئولان شهری است بهجرئت میتوان گفت اکثر مردم این شهر دیگر حتی حاضر نیستند از شهرداری و طرحهای آنها حمایتی انجام دهند، وقتی نظر، اعتراض و صدای آنها برای مسئولین مهم نیست بدین معنا است که مدیران و سکانداران شهری نیازی به مردم ندارند!
+توضیح با توجیه شهردار!
جواد حمیدی شهردار بجنورد، که از زمان تصدیگری وی بر مدیریت شهری شهروندان جز نصب چند المان و چراغانی خیابانها و از همه مهمتر اجرای طرحهای غیر کارشناسی، اقدام دیگری از آن ندیدهاند در توضیح تخریب دیوار گفته است: «تخریب دیوار در کار نیست بلکه فقط اقدام پایدارسازی بر روی پل انجام میشود. برای اجرای مجوزهای دریافت شده برای اجرای طرح در بوستان آفرینش، نیاز است اطراف ستون تخریب شود و اجرای بولت در راستای تقویت نگهدارندگی در دستور کار قرار گیرد، صرفاً اطراف ۲ ستون روی پل برای تقویت آن تخریب میشود.»
جناب شهردار اگر بانوان شهر و خواستههای آنها که همانطور گفتیم انگشتشمار هستند، برایتان مهم بوده بهجای اینکه یک مکان عمومی و موردعلاقه مردم را از شهروندان بگیرید، زمینهای خالی که در هر کوچه و خیابان و اطراف شهر افتاده را با هزینه کردهای درستوحسابی، پارکی احداث میکردید. اگر بهانهتان عدم دید از ساختمانهای اطراف است که باید بگوییم سخت در اشتباه هستید چون ساختمانهای اطراف بهقدر کافی به داخل پارک دید دارند و برای این اقدام شما هم ما یک طرح پیشنهاد میدهیم، دیوار پارک را بهقدری بالا ببرید که از ساختمانهای اطراف هم مرتفعتر باشد! نظرتان چیست؟! یا میتوانید جلوی ساختمانها را حصار فلزی بکشید تا داخل پارک را نبینند!
+دیوارکشی پارک آفرینش اصلاً قضیه بزرگ و مهمی نیست
بله! درست خواندید، دیوارکشی پارک آفرینش اصلاً قضیه بزرگ و مهمی نیست، این صحبت یکی از منتخبان شورای شهر بجنورد که با رأی همین مردمی که حالا نظرشان اصلاً برایشان مهم نیست، است، فردی یکی از صندلیهای شورای شهر را تصاحب کرده تا بنشیند و در جواب اعتراض مردم بگوید دیوارکشی پارک آفرینش اصلاً قضیه بزرگ و مهمی نیست!
چندی پیش یزدانی عضو شورای شهر بجنورد به سایت دیده بان ایران گفته است: «بحث زنانه مردانه کردن محل عبور پلها بدین علت بوده که چون امکان سیل در بجنورد وجود دارد علت دیوارکشی محل عبور عابران در پلها جلوگیری از وقوع سیل است. نظر کارشناسان این بود که برای جلوگیری از خسارات ناشی از سیل، محل عبور عابران را دیوارکشی کنیم و حالا گفتیم چهبهتر آن را زنانه- مردانه کنیم.
هر جا که پارکی به پارک بانوان تبدیل شود باید دورتادور آن را دیوارکشی کرد.
یکسری از آدمهای معلومالحال و رسانههای داخلی و معاند که قصد متشنج کردن فضای کشور و عصبانی کردن مردم از ما مسئولین را دارند، این قضیه را بزرگ میکنند.
دیوارکشی پارکها آنقدر قضیه مهمی نیست و دلیل حساسیت و واکنش مردم در فضای مجازی، رسانههای معاند است.
بازهم تأکید میکنم مبحث دیوارکشی پارکها و تبدیل کردن آنها به پارک بانوان بههیچوجه قضیه مهم و بزرگی نیست. این طرح در شورای ششم به تصویب رسید. در این طرح آمده بود که برخی از پارکها مختص فقط «بانوان» باشد و ما آن را به مرحله عمل رساندیم.
متأسفانه ما در بجنورد اصلاً پارک بانوان نداریم و همین مسئله باعث اعتراض مردم شده بود.
یکسری پارکها را برای حضور خواهران گرامی آماده کردیم تا بهراحتی و با امنیت بیشتری بتوانند تفریح و ورزش کنند. زنان در پارکهای مختص به خودشان میتوانند بهراحتی دوچرخهسواری کنند، مسئله دیگری که وجود دارد این است که در این پارکها باشگاه ورزشی، رستوران، دوچرخهسواری و اسکیت دارد تا زنان بهراحتی بتوانند دوچرخهسواری و یا ورزش کنند.
چون این پارک عمومی بود بر اساس عرف جامعه به مصلحت نبود که زنان در پارکهای عمومی و با حضور مردان نامحرم ورزش کنند.
به صلاح نیست که زنان با حضور نامحرم برخی فعالیتها را انجام دهند، حضور بانوان و انجام برخی از فعالیتها در کنار مردان هم به لحاظ شرعی و هم عرف جامعه درست نیست و ما هم به دلیل این پارک را تبدیل به پارک زنان کردیم.
متأسفانه رسانههای داخلی بهجای حمایت از ما با موضعهایی که میگیرند باعث عصبانی شدن مردم از ما میشوند.
ما در بجنورد فقط یک پارک مختص به زنان داشتیم که بهشدت امکانات این پارک محدود بود. این پارک تا همین چند وقت پیش یک پارک عمومی بود و الان تبدیل به پارک مختص به بانوان کردیم.»
چند تن از بانوان بجنوردی در واکنش به صحبت این عضو شورای شهر چنین میگویند که: «ما و خانوادههایمان صلاحمان را بهتر از هرکسی میدانیم و اگر شما به فکر مصلحتاندیشی شهر هستید بهتر است از اتاقهایتان خارجشده و گشتوگذاری در محلات حاشیهنشین و وضعیت اسفبار این محلات داشته باشید، محلاتی که بوی لجن و فاضلاب کوچههایشان امان ساکنان را بریده، محلاتی که پارکهای آن از بدترین وسایل ورزشی و تفریحی برخوردارند و برای اینکه در کارنامه خود عملکردی داشته باشند و زمینی را چمنکاری کرده و چند وسیله بازی غیراستاندارد در آن قرار دادهاند به خیال اینکه پارک محله ایجاد کردهاند.»
+نظرات شهروندان در خصوص تخریب دیوار روی پل
پسازاین صحبتها، خواندن شماری از نظرات شهروندان بجنوردی در خصوص این طرح و اقدام خارقالعاده شهرداری بجنورد خالی از لطف نیست.
طاهره: پولهای بیتالمالی است که با تصمیمات بدون آگاهی و بدون دانش مسئولان اینطوری حیف و مال میشود، میتوانست این بودجه صرف بازسازی مدارس محروم بجنورد یا آسفالت ترکخورده خیابانها یا بازیافت زباله ساماندهی یا زیباسازی هر چه بیشتر این پارک و... شود.
مهدی: کاش خسارت این اشتباه را از همان مسئولی گرفته شود که طرح دیوارکشی را داده آنوقت است که سایر مسئولین یاد میگیرند بدون تحقیق و بررسی نظر ندهند.
یکی دیگر از شهروندان چنین گفته است: پول مفت است، ساختن و سریع نما زدن و نقاشی کردند اما چرا کارهای دیگر را اینقدر سریع انجام نمیدهند این خیلی مهم است.
رضا: باید هزینه ساختوساز و تخریب دیوار از شهردار و شورای شهر گرفته شود ثانیاً مردم به کسی رأی بدهند که حداقل چند واحد شهرسازی خوانده باشد.
ابوالفضل: حیفومیل کردن بیتالمال. شورای شهر باید شهردار را برکنار کند شهردار توانایی مدیریت برنامهریزی ندارد.
علی پور: شهرداری حقوق کارگران را درست نمیدهد بعد اینجوری پولها را حیف میکند.
شهروندی دیگری گفت: دیوار باید تخریب شود شهردار باید این طرح را قبل از کار کردن گزارش یا اعلام میکرد، ببینند مردم موافق هستند یا نه. بعد این کار را انجام میدادند چون طبق قانون هیچ پارک یا تفریحگاهی مال شهرداری نیست و متعلق به مردم است و نظر مردم برایشان مهم نبوده باید حداقل دیوار را خراب کنند.
لیلا: کافیه مردم با موضوعی مخالف باشند برخی مسئولین تمام تلاششان را میکنند تا خلاف نظر مردم عمل کنند.
الهه: حالا چه اصراری هست که بعد از خراب کردن دیوار، درب بزارند؟ خانمها پارک بانوان نمیخوان باید چه کسی را ببینیم؟ همین پولی که خرج کردید و کلی هزینه تخریب شد به چند خانواده بیبضاعت و یا بچههای بیسرپرست بدهید.
شهروندی دیگری گفت: هر دانه بلوک را پنج هزار تومان در نظر بگیرید و هزینه سیمان، ماسه و... هم جدا. چقدر هزینه شده، کار اشتباهی است که شده حداقل جرئت عذرخواهی از مردم داشته باشید و پارک را به روال سابق خود بازگردانید.
«مدیران شهری قبول کنید که طرح تبدیل پارک آفرینش به بوستان بانوان طرحی شکستخورده و این شکست با انتقادات شهروندان و شماری از مسئولان با فروریختن هر بخش به بهانههای مختلف آشکار میشود. برای یکبار هم که شده اشتباهتان را بپذیرید و در کنار مردم باشید نه در مقابلشان»