اترک_ انسیه ربیعی: از روز شنبه 30 مرداد تا چهارشنبه 3 شهریور، بررسی وزرای پیشنهادی دولت در بهارستان به طول انجامید. در نهایت در یک اعتماد حداکثری مجلس به 18 وزیر رای اعتماد داد و تنها از دفاعیات حسین باغگلی قانع نشد و به این ترتیب بود که در آستانه مهرماه وزارت آموزش و پرورش همچنان بدون وزیر باقی ماند. پس از اعلام رای اعتماد بار دیگر روزهای پیش از تعیین کابینه را مرور کردیم. فرشته حشمتیان، حمیدرضا حاجی بابایی، محمد طیب صحرایی، محمد فیاض یا (ابقای) حاجی میرزایی از محتمل ترین گزینه ها پیش از تعیین قطعی کابینه رئیسی معرفی شده بودند. اما اکنون ورق برگشته و پس از گشذت 50 روز از شروع سال تحصیلی گزینه جدیدی از سوی رئیس جمهوری برای تصدی وزارت آموزش و پرورش معرفی شده است. در توضیح این مطلب معاون امور مجلس رئیس جمهوری گفت: «با وجود فرصت سه ماهه رئیس جمهوری برای معرفی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش، به دلیل اهمیت این وزارتخانه از بین گزینههای متعدد مطرح، بهترین و شایستهترین فرد به زودی به مجلس شورای اسلامی معرفی میشود.»
حسینی ادامه داد: «برای تصدی وزارت آموزش و پرورش گزینههای متعددی مطرح است که هفته آینده با تامل و بررسی، شایستهترین فرد از نظر کارآمدی، به مجلس معرفی میشود تا پس از کسب رای اعتماد در راس این وزارتخانه قرار گیرد.»
اما مسعود فیاضی گزینه معرفی شده به مجلس برای وزارت آموزش و پرورش هنوز نیامده حواشی بسیاری به همراه داشته است. شنیدهها حاکیست که فیاضی برادر داماد علیرضا زاکانی، شهردار پر حاشیه تهران است که در دوره حضور زاکانی در مرکز پژوهشهای مجلس به عنوان معاون او معرفی شده بود. با این حال این وزیر پیشنهادی سابقه چشمگیری در حوزه آموزش و پرورش نداشته و به همین دلیل هم کارشناسان حوزه آموزش امیدوارند حضور او در این وزارتخانه اوضاع وزارت آموزش و پرورش را از چیزی که هست بدتر نکند!
سوابق وزیر پیشنهادی پرحاشیه
مسعود فیاضی در فضای سیاسی- اجتماعی کشور بیش از حسین باغگلی وزیر پیشنهادی پیشین دولت سیزدهم شناخته شده است، اما چهره بودن فیاضی تا اینجا به دلیل هیاهوهایی بوده که بیش از نفع برای او ضرر داشته است.
مسعود فیاضی کارشناسی خود را در رشته مهندسی عمران دانشگاه فنی تهران گذراند و بعد از آن و با گذشت ۲۵سال، به مقام استادیاری در رشته فقه و اصول تحلیلی و اجتهادی رسید. از مهندسی تا فقه را میشود شروع یک تحول درونی در او نامید، اما فیاضی در همان سالهای فراگیری فقه و اصول با ورود به سطوح گوناگون مجموعه سازمان پژوهش و برنامه ریزی وزارت آموزش و پرورش، خود را در قامت یک پژوهشگر نشان داد و در همان زمان پیشوندهای زیادی در جلوی نام او با پیوست وزارت آموزش و پرورش آمد که از جمله مهمترین آنها مدیر کل انتشارات و فناوری آموزشی وزارت آموزش و پرورش، مدیر مسئول مجلات رشد وزارت آموزش و پرورش، مسئول کلان بنیاد ای سی دی ال و رئیس هیئت مدیره انتشارات مدرسه هستند که البته حضور فیاضی در هر کدام از این مسئولیتها با سر و صدا همراه بود.
محمدرضا نیک نژاد، کارشناس آموزشی در این باره گفته است: «متاسفانه این طور که مشخص است آقای فیاضی هم مانند آقای باغگلی چندان تجربهای در حوزه آموزش و پروش ندارد و تنها موضوعی که در رزومه ایشان به چشم میخورد این است که زمانی که آقای زاکانی رئیس مرکز پژوهشهای مجلس بودهاند ایشان هم به عنوان معاون آقای زاکانی در این مرکز حضور داشتند. به غیر از آن سابقهای در حوزه آموزش و پرورش در سابقه ایشان وجود ندارد. مدارک تحصیلی ایشان هم مرتبط با حوزه آموزش و پرورش نیست. واقعیت این است که هیچ امیدی هم برای اینکه مجلس به او رای اعتماد ندهد وجود ندارد چون باغگلی هم به دلیل اعتراضاتی که صورت گرفت از مجلس رای اعتماد نیاورد اما با کش و قوسهایی که در ماههای اخیر به وجود آمد به نظر میرسد این اتفاق شامل حال آقای فیاضی نخواهد شد.»
وی تصریح کرد: «همسر آقای رئیسی جزو شورای عالی آموزش و پرورش است به همین دلیل به نظر میرسید ایشان دغدغههای آموزشی بیشتری داشته باشند اما در عمل چیزی که شاهدش هستیم این است که کسانی که به عنوان وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش معرفی کردند اصلا سر رشتهای از مشکلات حوزه آموزش کشور ندارند و این موضوع جای تعجب دارد!»
صدای مجلس هم درآمد!
این کارشناس آموزشی افزود: «من و همه معلمان و دیگر کارشناسان حوزه آموزش با وضع موجود انتظار بهبود برای اوضاع آموزش کشور نداریم و تنها امیدواریم با مدیریت آقای فیاضی وضع از این بدتر نشود. چون واقعیت این است که با تحصیلات آقای فیاضی و سن و سالی که دارند بعید به نظر میرسد بتوانند گرهای از مشکلات بیشمار حوزه آموزش و پرورش کشور باز کنند. بنابراین ما فقط امیدواریم مدیریت آقای فیاضی آسیب جدیتری به حوزه آموزش کشور وارد نسازد.»
اما اعتراض ها به این انتخاب از سوی رئیس جمهور، تمامی نداشت و در صحن علنی مجلس نیز با حواشی زیادی همراه شد. در جلسه صحن علنی صبح چهارشنبه مجلس شورای اسلامی زمانی که قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی تصمیم به قرائت نامه رئیسجمهور برای معرفی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش گرفت صحن علنی برای لحظاتی متشنج شد. نمایندگان همزمان با شروع قرائت نامه معرفی مسعود فیاضی به عنوان وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش با فریادهای «دو دو» مخالفت و انتقاد خود را نسبت به این معرفی اظهار کردند، فریادهایی که در طول زمان قرائت نامه رئیسی ادامه داشت.
برنامههای وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش
برنامه مسعود فیاضی دومین گزینه پیشنهادی وزارت آموزش و پرورش به مجلس شورای اسلامی ارائه شد که شامل موارد زیر است. در این برنامه به موضوعات مختلف آموزش و پرورش پرداخته شده، اما اصلیترین غائب این برنامه اشاره صریح به اصل 30 قانون اساسی و نحوه تحقق آن است.
انتظار میرود وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش توضیحات بیشتری در این زمینه ارائه دهد تا وضعیت این اصل که جزو پایهایترین مطالبات مردم در قانون اساسی و بنیادیترین مقررات است، مشخص شود.
الف. مسائل اولویتدار (8 مورد)
بازگشایی مدارس و حضوری شدن آموزشها، کمبود شدید معلم، پرداخت مطالبات معوق معلمان، ساماندهی مطالبات استخدامی، ساماندهی وضعیت صندوق ذخیره فرهنگیان، استقرار نظام رتبه بندی معلمان، اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش ارتقاء کیفیت و عدالت آموزشی
ب. بررسی وضع موجود
فرصتها (7 مورد)تهدیدها (15 مورد)قوتها (9 مورد)ضعفها (25 مورد)
ج. اصول و ارزش های حاکم (15 مورد)
د. رویکردها (24 مورد)
ﻫ. اهداف (6 مورد)
و. راهبردها (11 مورد)
ز. برنامهها و اقدامات مرتبط با مسائل اولویتدار (7 گروه)
ح. برنامهها و اقدامات مرتبط با راهبردها (11 گروه)
گفتنی است موارد فوق سرفصل برنامه های وزیر پیشنهادی است که ارائه مشروح آن در این مجال نمی گنجد. حال مساله مهم این است که با توجه به گذشت 50 روز از شروع سال تحصیلی آن هم در شرایط خاص که کرونا روال آموزش را برهم زده است انتظار می رفت زودتر از این وزیر آموزش و پرورش از سوی رئیس جمهوری معرفی می شد این در حالیست که با توجه به شرایط موجود احتمال اینکه این وزیر پیشنهادی نیز رای اعتماد از مجلس بگیرد کم است. باید تا چهارشنبه منتظر ماند تا ببینیم سکاندار مهم ترین وزارتخانه کشور تعیین می شود یا خیر؟!