به گزارش اترک، آن طور که کارشناسان این حوزه اعلام کردهاند ظاهراً با تصویب این طرح کسب و کارهای اینترنتی ضربه سنگینی خواهند خورد و شاید از بسیاری از آنها نیز حتی اثری هم باقی نماند. با این وجود مجلس به دنبال تصویب این طرح یا درواقع همان صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی است.
موج اعتراضها و انتقادات گستردهای نیز در فضای مجازی به راه افتاده که سبب شده هشتگ #صیانت_ازحقوق_کاربران نیز مورد استفاده بسیاری از این افراد قرار گیرد.
+ نامه اعتراضی
در نامهای از رئیس مجلس خواسته شده تا این طرح مجدداً بررسی شود. چون در غیر اینصورت کسبوکارهای کوچک اینترنتی آسیب جدی میبینند. تا کنون نیز حدود ۴۰۰ هزار و ۷۰۰ نفر دراین کارزار شرکت کرده و آن را امضا کردهاند.
در این نامه تأکید شده اجرای این مصوبه منجر به ایجاد اختلال جدی در پهنای باند بسیاری از پلتفرمهای کاربردی کشور نظیر اینستاگرام و واتساپ میشود.
به نظر میرسد حتی وبسایتهایی مثل دیجی کالا، فروشگاههای اینترنتی و آپارات که جزو خدمات پایه کاربردی هستند نیز براساس این طرح دچار محدودیت شوند.
همچنین تمام اپلیکشنهایی خارجی باید طبق قوانینی که مجلس تصویب میکند عمل کنند وگرنه فیلتر میشود.
+ پیامرسانهای خارجی طبق قانون مجلس عمل میکنند؟
عادل طالبی، عضو هیئت مدیره انجمن صنفی کسبوکارهای اینترنتی طی گفت و گویی، درباره شرایط ابزارهای ارتباطی برای پذیرفتن قوانین ایران گفت: «این موضوع یکبار تجربه شده و وقتی وایبر کند شد همه به سمت تلگرام کوچ کردند. در این طرح از تمام ابزار ارتباطی میخواهند نمایندگی بگیرند که چنین اتفاقی در ایران رخ نمیدهد. ممکن است عدهای بگویند پس چگونه تا ترکیه رفتند و این طرح را امضا کردند؟ باید بگویم که ترکیه مانند ایران تحریم نیست.»
+ چه بر سر کسبوکارهای اینترنتی میآید؟
در حال حاضر اینستاگرام به یکی از کارآمدترین ابزار برای کسب درآمد تبدیل شده. نتیجه فیلتر کردن اینستاگرام تا حدی است که حتی سخنگوی دولت نیز نسبت به بیکاری یک میلیون نفر هشدار داده است.
طالبی درباره افرادی که با این محدود شدن اینترنت بیکار میشوند میگوید: «اینگونه است که میگویند اشتغال زایی مستقیم و اشتغالزایی غیر مستقیم. کسبوکارهایی که به طور مستقیم در اینستاگرام فعالیت دارند حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار است. به علاوه اینکه کسبوکاری وجود دارد که در اینستاگرام صفحه نداشته باشد و یا روی کسب و کارش برنامه ریزی نکرده باشد؟ قطعاً خیر.»
این روزها بلاگرها، صاحبان کسبوکار اینترنتی و اینفلوئنسرها نیز یکی از حامیان اصلی این کارزا هستند تا طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی به تصویب مجلس شورای اسلامی نرسد.
+ آسیب محدودسازی اینترنت به مردم
طالبی درباره یکی دیگر از ایرادهای این قانون گفت: «با اجرای این طرح، قطعاً تمام کسبوکارها و مرتبطین آنها آسیب میبینند. متاسفانه قانون به گونهای نوشته شده است که کمیسیون هر تصمیمی بگیرد میتواند آن را اجرایی کند. یکی از ایرادهای وارد شده به این موضوع همین است که مبهم و کلی نوشته شده و معمولاً تصمیمات در حوزه اینترنت بیبازگشت است.»
طرح «صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی» ابتدا در هفت تیر به مجلس ارائه شد. اما از آنجایی که با مخالفت تعداد زیاد از نمایندگان و بخش زیادی از مردم و کاربران فضای مجازی مواجه شد، طرح پیشنهادی از مجلس خارج شد و هفته پیش دوباره به مجلس ارائه شد.
نکته قابل توجه این است که تصمیماتی که در مجلس گرفته میشود باید منفعت مردم را به دنبال داشته و سبب آسایش و آسودگی آنها شود. نه آن که سبب سلب آسایش شده یا کسب و کار آنها را تحت تأثیر قرار دهد.
اکنون باید ببینیم با توجه به گسترده بودن اعتراضات فعالان فضای مجازی و انتقاداتی که به این طرح وارد میکنند، مجلس شورای اسلامی و نمایندگانش که برآمده از مردم هستند و بسیاری از آرای خود را نیز به خاطر تبلیغات در همین فضای مجازی کسب کردند، به نظر مردم احترام میگذارند یا طرح مذکور را به رأی خواهند گذاشت...