با سلام و احترام در پی انتشار خبری به شماره 12932 مورخ 2/5/1400 با موضوع قطعیهای مکرر برق و لزوم شفافسازی در مورد مزارع استخراج رمزارزهای دیجیتال موارد زیر جهت استحضار تقدیم حضور میگردد.
در خصوص قطعیهای برق باید اعلام کنم، بدون شک هیچکدام از خادمان مردم در صنعت برق از اعمال خاموشی به مشترکان برق راضی نیستند و این موضوع موجبات ناراحتی همه ما را در قبال مشکلات عدیده مردم فهیم استان فراهم آورده و دراینخصوص از مشترکان برق کمال عذرخواهی را داریم، لیکن اتفاقاتی حادث شده و این اتفاقات موجب برهم خوردن تراز مصرف برق در قبال تولید، آن هم با یک رشد غیرقابلپیشبینی شده است.
مشکل قطع برق فقط مختص استان خراسان شمالی نیست و به دلایل افزایش مصرف ناشی از گرمای زودرس و نیز استخراج غیرمجاز رمزارزها که بار سنگینی را به شبکه برق تحمیل میکند و همچنین کاهش نزولات آسمانی و بهتبع آن کاهش بسیار چشمگیر حجم آب ورودی نیروگاههای برقآبی رخداده است، بهنحویکه حجم مفید مخازن نیروگاههای برقآبی به نسبت سال گذشته به نصف و کم تر از نصف کاهش پیدا کرده و این موضوع خود منجر به ازدسترفتن بیش از 3500 مگاوات از ظرفیت قابلدسترس برق روزانه در کشور در سال جاری شده است و در مجموع باعث برهم خوردن تراز تولید و مصرف گردیده است، لذا در چنین شرایطی که میزان مصرف در مدت مشابه سال قبل در استان خراسان شمالی بیش از 20 درصد افزایشیافته درحالیکه میانگین رشد مصرف در این چندساله حدود 1.8 درصد بوده، بهناچار برای حفظ ساختار و جلوگیری از فروپاشی شبکه، برق مناطقی در استان تحت شرایط مدیریت اضطراری بار و بهعبارتیدیگر خاموشی قرار گرفته است. باتوجهبه اینکه بعضاً در شرایط اضطراری خطوط برق از پست فوق توزیع و از طریق دیسپاچینگ ملی بهصورت سریع القطع و به طور مستقیم، قطع میگردد لذا بسیاری از این موارد از حوزه اختیارات شرکت توزیع برق خارج بوده و بعضاً حل آن نیز از عهده مدیریت استان خارج میباشد.
تمامی برنامه زمانبندی خاموشیها بهصورت خاموشیهای احتمالی در سایت این شرکت به آدرس www.nkedc.ir بارگذاری شده است و همچنین مشترکانی که اپلیکیشن "برق من" را بر روی گوشیهای خود نصب کردهاند میتوانند از وضعیت خاموشیهای خود مطلع شوند. ضمن آنکه بسیاری از پایگاههای اطلاعرسانی در فضای مجازی نیز نسبت به انتشار آن ها اقدام نمودهاند. اگرچه تمام تلاش بر این است که خاموشی اعمال نشود ولی رشد روزافزون مصرف برق و فاصله بسیار زیاد آن با میزان تولید، گاهی چارهای را جز اعمال قطعی برق برای حفظ پایداری شبکه برق استان و کشور بر جای نمیگذارد.
در خصوص فرایند جبران خسارت ناشی از نوسانات برق مشترکان خانگی برق، همانطور که بارها اعلام شده است لازم است مراحل انجام آن بر اساس روش زیر انجام گردد:
مشترکانی که وسیله برقی آن ها بر اثر نوسانات برقی دچار خسارت شده است میتوانند از 3 درگاه ورودی درخواست و مدارک خود را ثبت و مراحل ذیل را طی کنند:
1-اپلیکیشن «برق من»: در این شیوه مشترکان با استفاده از اپلیکیشن و انتخاب بخش «خسارت» میتوانند درخواست و مدارک موردنیاز؛ شامل اسکن قبض برق، سند مالکیت یا قولنامه، کارت ملی، شناسنامه و فاکتور تعمیر وسیله برقی را بارگذاری کنند.
2-سایت شرکت توانیر: سایت شرکت توانیر (https://bime.tavanir.org.ir) یکی دیگر از این درگاههایی است که مشترکان با ورود به آن و انتخاب «اعلام خسارت» میتوانند نسبت به ثبت خسارت خود اقدام کنند.
3- سایت شرکت توزیع نیروی برق خراسان شمالی (www.nkedc.ir): مشترکان میتوانند از طریق سایت شرکت توزیع نیروی برق خراسان شمالی و انتخاب بخش «میز خدمت الکترونیکی» و سپس بخش «ارائه خدمات عمومی شرکتهای توزیع برق» و قسمت «ثبت خسارت وارده به مردم از شبکههای توزیع برق» درخواست و مدارک خود را ثبت کنند.
4-مشترکان پس از اسکن مدارک موردنیاز از طریق درگاههای یاد شده، باید فرم خوداظهاری موجود در این درگاهها را نیز که شامل مواردی مانند مدل و سال ساخت وسیله برقی، خسارت برآورد شده، تعداد دستگاههای خسارتدیده و ... است، تکمیل کنند.
5-پس از ثبت مراحل یاد شده، درخواست موردنظر به واحدهای تابعه شهرستانها ارجاع داده و بررسی میشود.
6-درصورتیکه مشخص شود خسارت وارده بر اثر اختلال شبکه داخلی بوده است، مشمول بیمه شرکت توانیر قرار میگیرد.
7-درصورتیکه خسارت، ناشی از شبکه توزیع برق باشد، توسط مسئولین بهرهبرداری و بازرسی میدانی مورد بررسی قرار میگیرد و پس از تأیید خسارت در کمیته خسارت شهرستان و کمیته عالی ستاد، از طرف شرکت بیمه قابل پرداخت خواهد بود. محل تأمین این خسارت از محل قرارداد بیمه بین شرکت توانیر و بیمهگذار خواهد بود.
در خصوص وضعیت قطعی برق بیمارستانها لازم است به استحضار برسانم، هیچکدام از بیمارستانهای استان جزو برنامه خاموشی این شرکت قرار نگرفتهاند و هیچ فرمان قطع برقی برای فیدرهایی که بیمارستان در آن قرار دارند صادر نشده است، مگر اینکه قطعی برق ناشی از حوادث احتمالی در شبکه برق به وجود آمده باشد که در این صورت گروههای امدادرسان برق بهسرعت نسبت به رفع اشکال اقدام نموده و مانع از تداوم خاموشی میگردند.
در بخشی دیگر از این گزارش که لازم است از نویسنده آن تشکر کنم، خود به وجود اخبار جعلی و کذب اشاره داشته و آن را موجبات بیاعتمادی عمومی دانسته که حرفی بجا و درستی میباشد. اگرچه مجموعه صنعت برق در کل کشور از تمام توان خود برای شفافسازی استفاده کرده لیکن همیشه اخبار جعلی و اغراق گونه بیشتر موردتوجه مخاطب قرار میگیرد.
در خصوص جایزه حداکثر 20 میلیونتومانی برای گزارش کنندگان مزارع غیرمجاز ارزهای دیجیتالی نیز به استحضار میرسانم به دلیل جلوگیری از تضییع حقوق بیتالمال بهویژه جلوگیری از تضییع حق برخورداری از نعمت برق، ضرورت شناسایی عاملان این تضییع بیشازپیش موردتوجه شرکتهای توزیع برق قرار گرفته است تا با دستیابی به چنین مصرفکنندگان غیرقانونی نسبت به استیفای حقوق مردم اقدامات قانونی خود را به انجام برسانند.
مراکز غیرمجاز استخراج رمزارز در شهرها و روستاهای کشور و در بخشهای گوناگون مانند کارگاهها، کارخانههای در حال کار و یا راکد، مرغداریها و دامداریها، منازل و حتی مطب پزشکی و ... کشف شده که بیشترین سهم مراکز کشف شده، در بخش صنعت، کشاورزی و خانگی بوده است. در تابستان امسال به دلیل کمبود 3500 مگاواتی در تولید نیروگاههای برقابی و 2000 مگاوات مصارف غیرمجاز استخراج رمزارز، ناترازی تولید و مصرف برق به بیش از 5500 مگاوات رسیده است. این در حالی است که خارج شدن نیروگاههای برقابی به دلیل کاهش نزولات آسمانی این فاصله را بیشتر نیز کرده است.
البته بر خلاف نظر نویسنده محترم صنعت برق نمیخواهد مشکلات خود را بر گردن مردم بیندازد، بلکه با اعلام چنین موضوع و جایزهای در نظر دارد توجه و حساسیت ایشان را برای یاری رساندن به خود و جامعه بیشتر کند. کلیه مراکز مجاز استخراج رمزارز بر اساس توافقهای قبلی تا پایان دوره گرما نمیتوانند به استخراج خود ادامه دهند و زمان این استخراج به ماههای خارج از پیک مصرف منتقل شده است و هیچکدام از این مزارع در حال کار نمیباشند و هرگونه اقدام عملی برای استخراج ارز در حال حاضر و تحت هر شرایطی غیرمجاز تلقی میشود.
انشا ... با همکاری کلیه ارگانها و عموم مردم با کاهش حداقل 15 درصدی در مصارف خانگی و تجاری روند کاهشی قطع برق میسر خواهد شد. دراینخصوص بهعنوان نماینده کوچک قشر همیشه در صحنه صنعت برق، چه تولید، چه انتقال و چه در بخش توزیع برق که حتی در دورههای اوج پذیری کرونا، در سرمای زمستان و گرمای شدید تابستان، تمام همت خود را وقف پایداری شبکه و کاهش ناراحتیهای عمومی کردهاند استدعا دارم در ابتدا از دستگاههای اجرایی استان و بعد بخشهای تجاری و صنعتی و عموم مردم در بخشهای خانگی در جایجای شهرستانهای مختلف این خطه همیشه سرافراز و در راستای همکاری و همیاری کاهش قطعی برق، نسبت به کاهش مصرف برق خود اقدام نمایند، از جمله خاموشکردن لامپها و وسایل غیرضروری، عدم استفاده از وسایل پرمصرف برقی در ساعات اوج مصرف، تنظیم درجه کولرهای گازی بر روی حداقل 25 درجه، استفاده از دور کند کولرهای آبی، خاموشکردن مانیتور کامپیوترها در زمان عدم استفاده، تا در این زمان خاص که هم گرما و هم کرونا موجبات ناراحتی مردم را فراهم نموده کمترین میزان آسیب به این عزیزان وارد شود. یادمان نرود هوا گرم شده و در این شرایط میبایست بیشتر هوای هم را داشته باشیم و با تغییر رفتار مصرف خود، این همیاری را نیز گسترش دهیم. بازهم از اعمال خاموشیها به مشترکان برق به دلایل فوق متأسف و عذر خواهیم.
مهران قوامی - روابطعمومی شرکت توزیع نیروی برق استان خراسان شمالی